ünnep

2020.12.24. 07:00

A szentgyörgyi Kiss családban a focilabda körül forog a világ

Igazán el lehet kényeztetve az édesapa a dunaszentgyörgyi Kiss családban. A feleségének négy leánygyermek is segít a karácsonyi készülődésben, finomabbnál finomabb ételek kerülnek az ünnepi asztalra.

Rónai Gábor

Fotó: Makovics Kornél

Nem mindennapi, hogy egy családban négy leánygyermek is születik, s az sem mindennapi, hogy valamennyien rajonganak a labdarúgásért. A dunaszentgyörgyi Kisséknél nem csak rajonganak, űzik is a világ legnépszerűbb sportját a lányok. A legnagyobbik, Laura Beáta tizennégy múlt októberben, három húga közül Emília Dóra szeptemberben töltötte be a tizenegyet, Nikoletta Dia júliusban volt kilenc, Zoé Lia szeptemberben hét éves. Az is közös bennük, hogy valamennyien a Szekszárdi UFC igazolt játékosai.

Laura Beátát sokat vitték a szülei a helyi futballcsapat meccseire, s örök szerelem lett a találkozásból.

„Már hat éve, hogy elkezdtem focizni a szentgyörgyi csapatban – kezdte a történetét a helyi iskola nyolcadik osztályába járó Laura. – Két évet játszottam itt, amikor megkeresett Micskó Márk, hogy lenne-e kedvem a szekszárdi együttesben folytatni? Természetesen igent mondtam, s nem is bántam meg a döntésem. Az UFC-ben belekóstoltam a futsalba, jelenleg az U17-es elsőosztályú együttesben játszom, vezetjük a tabellát, ahogy a nagypályás U16-os bajnokságot is. Összesen tizenegy meccsünk volt, mindegyiket megnyertük, nagyon büszke vagyok, hogy ennek a csapatnak lehetek a tagja” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy melyik szakág felé húz a szíve, Laura mosolyogva csak annyit mondott, hogy a zöld fű jobban vonzza, de a futsalt is nagyon megszerette. Kedvenc játékosa Marozsán Dzsenifer, akit volt szerencséje élőben is megcsodálni a Budapesten megrendezett női Bajnokok Ligája-döntőn. Nagy vágya, hogy egyszer a testvéreivel közösen pályára léphessen, de a korkülönbség miatt – most még – egyelőre várnia kell erre. Aztán, ha befejezi a sportot – persze ez is nagyon messze van még –, akkor edzőként is el tudja magát képzelni.

Emília Dóra az iskolai szünetekben lett a foci rabja. Osztálytársaival – fiúk, lányok vegyesen – megállás nélkül kergették a labdát, s neki sem kellett sok, hogy örökre „eljegyezze” magát a sportággal.

„Két éve vagyok az UFC játékosa, jelenleg az U14-es csapatban focizom – vette át a szót az ötödik osztályba járó Emília. – Jó a közösség, jól érzem magam Szekszárdon. A füves focit szeretem inkább, a kedvenc játékosom pedig Horváth Katalin. Hogy mik a céljaim? Jó focistává szeretnék válni, és élvezni akarom a játékot, amíg csak lehet” – zárta cserfes mosollyal.

A kicsik, Niki és Zoé a nővérekkel ellentétben még csak most kóstoltak bele a sportágba. A negyedik osztályos Niki két éve, az iskolát idén kezdő Zoé egy éve játszik a klub Bozsik-csapatában.

Micskó Márk szerint megvan bennük a kellő tehetség és szorgalom ahhoz, hogy sikeres karriert fussanak be. Mindketten a füves focira esküsznek, a futsal egyelőre idegen nekik. Nikinek még nincs kimondott kedvence, Zoé viszont rajong az NB I-es csapat egykori kapusa, Hargas Annamária játékáért, mert mint mondja, ő is szeretne egyszer híres kapussá válni.

A lányoknak nagyon fontos a karácsony, az ünnep, de nem csak a csillogást és a tétlenkedést kedvelik benne, szeretik aktívan kivenni a részüket mindenből. Mint mondják, az évnek ez az egyetlen időszaka, amikor az egész család összejön, jókat esznek, beszélgetnek, játszanak, tévéznek. Egyszóval jó érzik magukat, s igyekeznek feltöltődni, hogy újult erővel kezdhessék majd az új esztendőt.

„Anyának mindannyian besegítünk a konyhában, a házi munkában. Általában testvériesen elosztjuk egymás között a teendőket” – árulja el Laura, akitől azt is megtudjuk, hogy halászlé, töltött káposzta és finomabbnál finomabb sültek is kerülnek majd az ünnepi asztalra. Diós és mákos bejg­li, kókuszgolyók és képviselőfánk is készül – mert bár valamennyien sportemberek, és nem mellékesen csinos lányok, ilyenkor ők is elengedhetik magukat egy kicsit.

Az ajándékozásról sem feledkeznek meg, egész évben közösen tesznek félre a zsebpénzükből, amelyből apróságokat, de annál értékesebb, kreatívabb ajándékokat igyekeznek kihozni. Hogy mit, azt természetesen nem árulták el, mert akkor oda lenne a meglepetés. A legkisebbek viszont annyit megsúgtak, hogy rajzokat is készítenek a szüleiknek – le mernénk fogadni, hogy labda is lesz rajtuk.

Amúgy a Kiss családban karácsonykor – de csak akkor – egy időre megpihen a labda. Januárban azonban előkerül újra. Új év, új kihívások, új célok, új remények. Mégiscsak e körül forog az életük.

Borítókép: Laura, Zoé, Nikoletta és Emília az ünnepi asztalnál. Az ünnepek alatt megpihen a labda, de januárban ismét útjára indul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!