kézilabda

2020.12.04. 13:53

Horvátország ellen kezdi a kontinenstornát női válogatottunk

A magyar női kézilabda-válogatott számára a márciusi, győri olimpiai selejtezőtornára való felkészülés lesz az egyik legfontosabb feladat az Európa-bajnokságon, ahol nemzeti csapatunk ma Horvátországgal mérkőzik meg nyitófordulóban.

Munkatársunktól

Budaörs 20200210 Kézilabda 2020 nõk nõi válogatott edzés Fotó Török Attila Nemzeti Sport Danyi Gábor Elek Gábor Görbicz anita

Forrás: MW

Fotó: Török Attila

Miután a tavasszal elmaradt olimpiai selejtezőtornákat jövő márciusra halasztották, az Európa-bajnokságnak a presztízsen kívül nincs különösebb tétje, így a magyarok szakmai stábja a felkészülést tartja a legfontosabb feladatnak Dániában, hiszen a győri torna előtt – jelen állás szerint – egy hete sem lesz a közös felkészülésre a keretnek.

Az olimpiai selejtezőhöz hasonlóan az Eb csoportkörében is megmérkőzik Szerbiával az Elek Gábor, Danyi Gábor szövetségi kapitánypáros, akiknek ez lesz az első tétmérkőzése a válogatott élén, de Lakatos Rita, Tóth Eszter, Pásztor Noémi, Helembai Fanny és Kácsor Gréta sem rendelkezik még tíz válogatottsággal.

A vasárnapi találkozó előtt (16 óra, Sport1) viszont azzal a Horvátországgal találkozik nemzeti csapatunk, mely nem jutott ki a tavalyi világbajnokságra (mi a 14. helyen zártunk, ami Kim Rasmussen állásába került), a két évvel ezelőtti kontinenstornát pedig az utolsó, 16. helyen fejezte be. A csoport utolsó meccsét jövő kedden a világbajnok és Eb-bronzérmes hollandokkal játsszuk (20.30, Sport1).

A két szövetségi kapitány a múlt heti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: bár a magyar szövetségnek nincs számszerű elvárása, nekik komoly szakmai céljaik vannak, és igyekeznek minden edzést, minden meccset felhasználni a gyakorlásra és a fejlődésre. A tétnélküliség mégis kedvezhet a magyar együttesnek, amely az elmúlt években éppen akkor – a két évvel ezelőtti kontinenstornán – nyújtotta a legjobb teljesítményt, és érte el a legjobb eredményt. A 2018-as franciaországi tornán négy győzelemmel és két vereséggel hetedik lett a csapat.

A tornán tizenhat nemzet szerepel, a négy csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahol a magyarok a Románia, Norvégia, Németország, Lengyelország négyes továbbjutóival találkozhatnak. A csapatok a középdöntőbe magukkal viszik a csoportmérkőzéseken a másik két továbbjutó ellen szerzett eredményeiket. A középdöntő első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért léphetnek pályára.

Szekerczés győzelmet jósol

Szekerczés Luca, az élvonalbeli MTK Budapest bonyhádi születésű jobbátlövője kemény mérkőzésre számít déli szomszédaink ellen.

Franciaország–Montenegró: – Verekedős csata lesz, ami a montenegróiakra jellemző inkább. Tavaly a világbajnokságon csak a 13. helyen végeztek a franciák, biztos, hogy meg akarják mutatni, mire is képesek valójában.

Dánia–Szlovénia: – A skandinávok hazai pályán minden esélyt meg fognak ragadni, hogy érem közeli helyen végezzenek, ezért dán győzelmet várok.

Hollandia–Szerbia (20.15, Sport1): – Világbajnokként érkezik Hollandia, a szerbek viszont pozitív esetek miatt később tudtak elindulni, s nem tudni, kik utazhattak el. A hollandokra teszem a voksom.

Magyarország–Horvátország (17.30, Sport1): – Nehéz mérkőzésre számítok, de a végén simán nyerünk. Fontos, hogy keményen védekezzünk és sok könnyű gólt lőjünk.

Borítókép: A mai lesz az első tétmérkőzése a Danyi Gábor (balra), Elek Gábor párosnak, munkájukat Görbicz Anita segíti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!