kézilabda

2021.02.05. 06:30

Őszről elmaradt bajnoki meccsel kezdi a tavaszt az FGKC

A Győri Audi ETO KC U20-as csapata ellen elmaradt hazai bajnokival (szombat, 18 óra) kezdi a tavaszi szezont a Szekszárdi Fekete Gólyák KC. Borbándi István vezetőedző hiszi, hogy bent tud maradni a csapat az NB I./B-ben, ehhez viszont fejben is ott kell lennie játékosainak.

Berg Sándor

2020.09.23 Szakszárd A szekszárdi sportcsarnokban a Szekszárdi FGKC fogadta a Gárdony-Pázmányd NKK-t Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Hétvégén már bajnoki pontokért harcolnak. Csapata felkészült a tavaszra?

– Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy a legjobban szerepeljünk a bajnokság második felében – nyilatkozta lapunknak Borbándi István, a Szekszárdi Fekete Gólyák KC vezetőedzője. – Nem érheti szó a ház elejét, mert a december eleji bajnoki leállás után sem tartottunk hosszú szünetet, folytattuk a felkészülést. Január közepén pedig két Ligakupa-mérkőzést játszottunk, amit gyakorlatilag felkészülési találkozóknak tekintettünk.

Mindkét említett kupameccsen alulmaradtak. Mit lehet azokból a mérkőzésekből leszűrni?

– Felemásra sikerült mindkettő, hiszen, bár kikaptunk, mindkét esetben csak három góllal maradtunk alul. Ráadásul mind a Kozármisleny, mind a Mohács elleni meccsben benne volt a győzelem lehetősége is. Amit levontunk ezekből a találkozókból, az az, hogy a második félidő közepén mindig van egy öt-nyolc perces holtpontunk, amikor kapkodunk, rossz döntéseket hozunk, s ezt az ellenfél kihasználja. Igaz, ez a probléma már ősszel is megmutatkozott. Ezen kell változtatunk, ezt kell minimálisra csökkentenünk, hogy kivívjuk a bennmaradást.

Számolgatott már, hogy hány pontra van szükségük ehhez?

– Az idei szezon előtt komoly változások álltak be, hiszen a bajnokság végén az első hét csapat bennmarad, a 8-9. osztályozót játszik, az utolsó három pedig kiesik. Mi jelenleg a nyolcadik helyen állunk, természetesen szeretnénk előrébb lépni ennél. Még tizenhárom bajnoki van vissza az idényből, s úgy gondolom, hogy a meglévő hat mellé a megszerezhető huszonhat pontból tíz-tizenkettő kell a cél eléréséhez, az osztályozóhoz. Hiszem, hogy ennyi benne van a csapatban, megért rá a társaság. A kérdés, hogy fejben ott lesznek-e a játékosok.

Ezt hogyan lehet kivitelezni?

– Győzelmekkel. A sikeres mérkőzésnél nagyobb mentális erő nem igazán van, már csak ezért is szeretnénk jó rajtot venni. Fontos továbbá, hogy egy-egy rossz döntés ne befolyásolja a következő lépést. A hibát rögtön el kell felejteni, ki kell verni a fejből, különben rányomja a bélyegét a folytatásra, ami újabb hibát szül.

Szombaton a Győr U20-as csapata elleni őszi bajnokit pótolják. Nehéz felkészülni egy utánpótláscsapatból?

– Ezúttal duplán nehéz, hiszen egyrészt az ellenfelünk mindössze három mérkőzést játszott le a bajnokságban, másrészt nem tudjuk, kik ellen kell készülnünk. Persze az alapjátékuk ugyanaz védekezésben és támadásban, azonban nem mindegy, hogy azt kinek kell végrehajtania. Egy fiatal, kevés tapasztalattal bíró játékosnak vagy olyannak, aki az NB I.-es nagycsapatból játszik vissza. De ugyanez a helyzet a Dunaújvárossal és a NEKA-val. Utóbbinak mindössze két veresége van a szezonban, az egyiket éppen ellenünk szenvedte el. Reméljük, a Győr ellen is hasonló eredmény születik majd.

Borítóképen: Borbándi István, aki szerint még tíz-tizenkét pontra van szükség céljuk eléréséhez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!