amerikai futball

2021.05.28. 10:41

A térképre nem került fel, de a névjegyét otthagyta Zilai

Öt hónapot töltött Cannes-ban, de a koronavírus-járvány miatt nem tudott bemutatkozni a francia amerikaifutball-bajnokságban Zilai János. A szekszárdi sportoló így is felejthetetlen élményekkel tért haza az Azúr-partról.

Berg Sándor

Fotó: Beküldött kép

Nem titkoltan azzal a reménnyel utazott ki tavaly novemberben Franciaországba, hogy jó játékával felhívja magára a figyelmet. Csalódott, hogy ez nem sikerült?

– Sportszakmai szempontból mindenképpen, hiszen öt hónapot voltam kint Cannes-ban, ez idő alatt a szobámban porosodott a felszerelés, csak a sisakot használtam az edzéseken – mondta lapunknak Zilai János, aki az Iron Mask Cannes csapatát erősítette volna a francia bajnokságban. – A szövetség azonban a koronavírus miatt valamennyi ligát lefújta, s úgy tűnt, ősszel sem lesz ebből semmi, ezért megvettem a repülőjegyem haza. Indulás előtti napon a klub elnökénél voltunk, amikor kapott egy levelet, hogy mégis elindulhat a bajnokság. Egyből mindenki rám nézett...

Maradhatott volna?

– Marasztaltak, de addigra már megegyeztem a korábbi csapatommal, a Fehérvár Enthroners-szel, hogy náluk folytatom tavasszal. Abban maradtunk a cannes-i elnökkel, hogy tartjuk a kapcsolatot, s ha úgy adódik, jövőre számítanának rám. Ez kiváló visszacsatolás volt nekem arról, hogy jó munkát végeztem az edzéseken. Sajnos mérkőzésen nem tudtam megmutatni, mire vagyok képes az egyik legerősebb európai bajnokságban, s így arra a bizonyos térképre sem tudtam felkerülni.

Közel fél évet volt a francia Riviérán, ez azért „kárpótolta”?

– Felejthetetlen öt hónap volt! Háromszáz méterre laktam a tengerparttól, gyönyörű környezetben, ahol soha nem fáztam. Karácsonykor sem volt olyan hideg, mint itthon április végén, amikor hazajöttem.

A francia nyelvvel megbarátkozott?

– Felkészülten mentem ki, vittem magammal szótárat, zsebkönyvet, útikönyvet. Olvasgattam őket, de nem könnyű a nyelvük. Kint viszonylag kevesen beszélik az angolt, ami nem kevés gond forrása volt, ezért valaki mindig ott volt velem, hogy segítsen a fordításban. Viszont nagyon segítőkészek a franciák, ha mégis egyedül mentem valahova és nem jutottunk közös nevezőre, elmutogattuk vagy volt, hogy lerajzoltuk, mit is szeretnénk a másiktól. A végére alapszavakat már megtanultam, én is tanítgattam a srácokat magyarul – szintén kevesebb, mint több sikerrel.

A Fehérvárnál viszont a futball mellett az angol is közös nyelv lesz, hiszen újfent egy elismert amerikai vezetőedzője lett a klubnak.

– Jaime Hill kiváló ajánlólevéllel érkezett, egyetemi csapatok mellett a tengerentúli profi ligában szereplő San Francisco 49ers-nél, a Philadelphia Eagles-nél és a Kansas City Chiefs-nél is dolgozott. Ami számomra plusz motiváció, hogy klubjaiban a védelemért volt felelős, vagyis a kezei alatt tovább fejlődhetek.

Segítségével megnyílhat az út az ön számára az amerikai egyetemek felé?

– Amióta focizom, ilyen hosszú meccs nélküli időszakom nem volt, mint most, mégis a nyitófordulóban a kezdősorba nevezett (eddig két mérkőzésen vannak túl, a Győr Sharks-t 35–14-re, a Budapest Cowbells 20–0-ra győzték le – A szerk.), ami jó visszacsatolás nekem. Volt fent a csúcson, ezt hangoztatja is, de segít azzal, hogy elmondja, mit látott onnan fentről. Oda szeretnék egyszer én is eljutni.

Borítókép: Zilai János (középen) tapasztalatokkal felvértezve jöhetett haza Cannes-ból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!