Atlétika

2021.07.06. 08:00

Az utolsó pillanatban dőlt el, hogy ott lehet Tokióban

Atlétika Az utolsó pillanatig izgulnia kellett Tóth Lili Annának az olimpiai szereplés miatt, de a Dombóváron nevelkedett középtávfutó végül 3000 méter akadályfutásban megkapta a kvótát a tokiói nyári játékokra.

Berg Sándor

Forrás: honved.hu

Fotó: Papp_Gyorgy

– Hogy van a válla?

– Köszönöm a kérdését, már jobban – mondta csütörtökön a DOVASE-ben nevelkedett Tóth Lili Anna, aki a hét eleji luzerni versenyen esett nagyot. – A csípőmet és a fejemet is bevertem, a vállam pedig kiment, azt magamnak kellett visszaraknom, mert pont olyan helyen estem, ahova későn ért volna csak oda az orvosi stáb. Bolyban haladtam, nem jól láttam az akadályt, amit aztán letérdeltem. Sajnálom, mert ott is jó eredményt tudtam volna elérni. Szerencsére magas a fájdalomtűrő képességem. Ma még megnézetem magam az orvossal, de már edzenék.

– Gyógyírként hat, hogy ott lehet Tokióban az olimpián?

– Az utolsó pillanatig izgultam, mert bár a szövetség lehozta a listáját, volt lehetőség a fellebbezésre, így azt még nem lehetett véglegesnek tekinteni. Öt éve, Rióba a szintidő 9:45,00 perc volt, ezt Tokióra 9:30-ra vitték le. Az olimpia tavalyról idénre való elhalasztása többeknek kedvezett, végül huszonkilencen futották meg ezt az időt, a megmaradt tizenhat helyet a világranglista alapján tölti fel a szövetség. Az olimpiai kvalifikációhoz egy 3000 méteres akadályfutónak három versenyen kell kiemelkedő eredményt elérnie, melyek pontjait összegzik a világranglistán. Én pont az utolsó kijutó pozícióban álltam, ezért voltam a legeslegutolsó pillanatig stresszben. A svájci versenyem nem úgy sikerült, ahogy terveztem, mégis boldog vagyok, hiszen gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy kvótát szereztem.

– Az idei eredményei elég biztatónak tűnnek.

– Való igaz, hogy sokat léptem előre. Októberben edzőt váltottam, aminek meglett az eredménye, hiszen ahol elindultam, új egyéni csúcsot tudtam futni 3000 méter akadályon. A Gyémánt Liga dohai állomásán, a tatabányai Magyar Nagydíj Sorozatban, a nemzetközi szövetség ezüst sorozatába tartozó madridi versenyen és legutóbb a debreceni Magyar Bajnokságon is. A spanyolországi versenyen ráadásul második helyen értem célba, az ob-n pedig meg tudtam védeni a címemet.

Tóth Lili Anna indulhat Tokióban
Fotó: TN

– Jól sejtem, hogy nagy ünneplésre nem volt, és nem is lesz ideje?

– Pihenésre nem lesz időm annak ellenére sem, hogy az elmúlt hetek, hónapok nem is fizikálisan, inkább mentálisan voltak fárasztóak számomra. Az utazások mellett odaállni a rajthoz, végig a maximumot nyújtani és koncentrálni sok energiát emésztett fel. Az olimpiáig több versenyem nem lesz, két napot kaptam arra, hogy összeszedjem magam, aztán egy hónap folyamatos edzés következik. Az állóképességet kell visszahozni. Pszichológushoz is járok, ő is fontos részét teszi ki a felkészülésemnek. Jó valakinek kibeszélni, ami bennem van.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett Tokióban?

– Az évet 9:52-es idővel kezdtem, Debrecenben már 9:40,81 percet futottam. Ha a 9:35-öt meg tudnám közelíteni, azzal elégedett lehetek. Azt gondolom, hogy egy erős mezőnyben erre jó esély van. Jó lenne, ha ezt az olimpián futhatnám meg.

Edzői szemmel

Tóth Lili Anna – aki a Corvinus Egyetemen idén diplomázott, ősztől pedig az ELTE vezetés és szervezés levelező mesterképzésen folytatja tanulmányait – a DOVASE-nél, Fazekas Gáspár kezei alatt bontogatta szárnyait, s közel tizenegy év közös munka alatt megszámlálhatatlan érmet szerzett.

„Őt ismerve biztos voltam benne, ha egy százalék esélye is van, hogy ott legyen Tokióban, azért harcolni fog. Céltudatos, hajtós, igazi vezéralakja volt a csapatnak, minden edzőtársamnak hasonló sportolót kívánok. Az ő példája is mutatja, hogy élsport mellett megfelelő akarattal kiváló tanulmányi eredményeket is el lehet érni. Bízom benne, hogy Anna a 2022-es hazai rendezésű világbajnokságon és majd a két évvel későbbi párizsi olimpián is a magyar válogatott tagja lehet” – mondta a nevelőedző, aki bízik benne, hogy a jelen dombóvári és megyei ígéreteit kellőképpen doppingolja majd Tóth Lili Anna sikere.

Fazekas Gáspárnak ő a második tanítványa, aki olimpián szerepelhet, öt éve Rióban Szabó Tünde maratoni futó állhatott rajthoz.

Borítóképünk: Tóth Lili Annának nagy bukásból kell felállnia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!