olimpia

2021.07.23. 09:51

Kezdődik a nyári olimpia, öt Tolna megyei Tokióban

Az eredetileg tervezettnél egy évvel később, de ma magyar idő szerint 13 órakor hivatalosan is kezdetét veszi a XXXII. Nyári Olimpiai Játékok Tokióban. A magyar küldöttség százhatvanhat plusz hét sportolóval utazott ki, hogy a lehető legtöbbször csendüljön fel Himnuszunk a japán fővárosban.

TN-előzetes

Fotó: olimpia.hu

Öt évvel ezelőtt Rióban tizenöt érmet (8 arany, 3 ezüst, 4 bronz) nyert a magyar csapat, ehhez képest a külföldi elemzők most ennél többet, 16–28 medáliát jósolnak Tokióban a mieinknek. A Magyar Olimpiai Bizottság érthetően jóval óvatosabban számol, tizenhárom éremben fogalmazta meg az elvárásait. Sós Csaba szövetségi kapitány három-négy érmet és legalább egy aranyat vár az úszóktól.

„Van hét-nyolc éremesélyünk, ennek a felét érdemes bevállalni. Hárman, Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Kapás Boglárka pedig aranyesélyesként indulnak, de legalább egy legyen meg. A dobogóra odaérhet még Kenderesi Tamás és Verrasztó Dávid például” – mondta az MTI-nek az egyik legsikeresebb olimpiai sportág szakvezetője.

Pupp Réka vasárnap hajnali négy órakor lép tatamira a selejtezőben Fotók: olimpia.hu

Az olympicmedalspredictions.com oldal tizenöt dobogós medáliát (8 arany, 4 ezüst, 3 bronz), a nemzetek éremtáblázatán pedig tizedik helyezést prognosztizál Magyarországnak. A szakhonlap szerint négy aranyérmünk lesz úszásban: Hosszú Katinka 200 és 400 vegyesen, Kapás Boglárka és Milák Kristóf 200 pillangón fog diadalmaskodni. Ugyancsak az első helyre jósolják kenu egyes 1000 méteren Kopasz Bálintot és a női kajak négyest (500 m), Lőrincz Tamást, a 77 kilogrammban induló kötöttfogású birkózót, valamint a férfi vízilabdacsapatot.

Cirjenics Miklós programja csütörtökön kezdődik a selejtezőkkel

Ezüstérmesnek várják Szilágyi Áront (kard egyéni), Lőrincz Viktort (kötöttfogású birkózás, 87 kg), Major Veronikát (sportpisztoly, 25 m) és a női kenu kettest (500 m). A három harmadik helyezést szerintük Kozák Danuta (K–1 500 m), Muszukajev Iszmail (szabadfogású birkózó, 65 kg), illetve Péni István (légpuska, 10 m) szállítja majd.

Halmai Petra a 4 x 100 méteres úszó vegyesváltó tagjaként csütörtökön ugrik medencébe

A Bestsports előrejelzése tizenhat medália 8–6–2-es leosztásban, az éremtáblázaton pedig a 12. hely úgy, hogy a legnagyobb sportnemzeteken kívül még Olaszország és Dél-Korea is megelőz majd minket. A sportágankénti leosztásban itt az úszásban négy arany és egy ezüst szerepel, utóbbit 200 háton Hosszú Katinka nyerheti. A kajak-kenuban és vívásban egyaránt egy arannyal és két ezüsttel számolnak, míg birkózásban – Lőrincz Tamás révén – egy bajnoki címmel, illetve egy harmadik hellyel. Aranyat jósolnak vitorlázásban Berecz Zsombornak, egy ezüstöt férfi öttusában, valamint egy bronzot atlétikában a súlylökő Márton Anitának. A magyar női kajak négyes itt is topfavorit, és azt is nagyon valószínűnek tartják, hogy férfi kard egyéniben ugyancsak magyar diadal születik.

Kenderesi Tamás hétfőn lép rajtkőre először a 200 méteres pillangóúszás előfutamában

A realitás valahol hét-nyolc aranyérem körül lehet, ezt sugallják a fogadóirodák oddsai is, hiszen e két szám között húzták meg a határt a fogadási lehetőségekre. Ebből a hét-nyolcból aztán szélsőséges esetben lehet három elsőség, mint 2008-ban Pekingben, vagy tizenegy bajnoki cím, mint 1988-ban Szöulban és 1992-ben Barcelonában. A legsikeresebb olimpia az 1952-es helsinki volt, akkor negyvenkét (!) éremmel zárt a magyar küldöttség.

Tóth Lili Anna augusztus elsején kezd a 3000 méteres akadályfutás selejtezőjében

Tolna megyét öt sportoló képviseli Tokióban: cselgáncsban Pupp Réka és Cirjenics Miklós, úszásban Kenderesi Tamás és Halmai Petra, atlétikában Tóth Lili Anna lesz érdekelt.

Borítóképen: Pupp Réka és edzője, Braun Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!