Ultrafutás

2021.08.11. 13:30

Elégedett versenyzők futottak kiváló időket a Korinthoszon

A pályacsúcsoknál is fontosabb a versenyzők visszajelzése, vallja Márkus István, a Korinthosz ultrafutóverseny szervezője. Ebből a szempontból idén mindkét fronton kiválóan teljesítettek.

Berg Sándor

Nem veszített népszerűségéből a Korinthosz, a nyolcadik alkalommal megrendezett ultrafutóverseny Szekszárd–Baja–Szekszárd közötti 160 kilométeres távjának kilencvenkilencen vágtak neki még péntek délelőtt a Garay térről, míg Bajáról százharmincnégyen indultak el Szekszárd irányába, hogy teljesítsék a 80 kilométeres útvonalat. Habár kisebb sérülés miatt a címvédő Csécsei Zoltán és a végső sikerre szintén esélyes Bódis Tamás nem indult, további kiváló futókból így is akadt bőven. A hőség azonban megrostálta a mezőnyt, a hosszabb távon 61-en, a rövidebben 101-en értek be a célba.

„Elégedettek vagyunk az idei versennyel, a két táv szinte telt házzal működött. Tudni kell, hogy a pandémia óta a futóversenyeket 30-60 százalékos telítettséggel rendeznek, úgyhogy már emiatt is büszkék lehetünk – mondta lapunknak Márkus István főszervező. – Nagy öröm, ha a leghosszabb távon mindkét nemben megdöntik a csúcsot, azonban számunkra ennél is fontosabb, hogy a versenyzők elégedettek legyenek a szervezéssel. Márpedig mindenkitől pozitív visszajelzések érkeztek. Állíthatom, hogy nemcsak itthon, de Közép-Európában sincsen ilyen bankett, mint a Korinthoszon.”

Márkus István kézmozdulata egyértelmű: minden rendben volt Fotók: Makovics Kornél

Százhatvan kilométeren Erős Tibor 13:10:14 órás idővel ért célba, több mint fél órával megdöntve a tavaly felállított rekordot. Szemléltetésképpen, ez bőven öt percen belüli ezer métert jelent... A hölgyeknél a Spartathlon-győztes Maráz Zsuzsanna volt a leggyorsabb, 15:56:17-es eredménye (átlagosan hat percen belüli kilométerek...) szintén új csúcs.

Maráz Zsuzsanna volt a leggyorsabb a hölgyek versenyében

„Ilyen talajú pályán, amely egyszer aszfaltos, egyszer murvás, ilyen hőségben ez fantasztikus, világelitbe tartozó idő. Kétszer nyerte meg a száz kilométeres országos bajnokságot, de az első száz mérföldes versenye volt, sőt az első száz fölötti. Későn kezdett el foglalkozni komolyabban futással, de jó a keringési rendszere, jó a gyomra, az izomszerkezete, s nem mellékesen az esze is megvan a futáshoz” – mondta a 45 éves sport­emberről Márkus István, aki a női győztesről úgy fogalmazott, tapasztalt versenyző, többször is itt volt a Korintho­szon, ismeri a pályát, de 160-on először indult.

Erős Tibor óriási csúccsal nyert

Nincs még kőbe vésve, de a tervek szerint jövőre augusztus 5–6-án rendezik a Korinthoszt, azonban még idén jön az ultrafutók legnagyobb megmérettetése, a Spar­tathlon. Az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres távra Magyarország huszonöt kvótát kapott, ami sorsolás útján talált gazdára. Erre melegített a Korinthoszon többek között a háromszoros bajnok, a sarokműtéten átesett Lubics Szilvia és Sélley Gábor is. Előbbi a hölgyeknél negyedik, utóbbi az abszolút harmadik helyet szerezte meg nyolcvan kilométeren. Nem mellékesen Sélley kísérője Márkus István lesz az ultramaratonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!