Az Euroliga-szerepléshez gyűjtik az erőt a szekszárdi játékosok

2022.06.03. 20:11

Pluszt adhat ez a hat hét

A postseason után még offseason is vár az Atomerőmű KSC Szekszárd játékosaira. Djokics Zseljko vezetőedző szerint nagyon fontos lesz, hogy jó erőben várják az új szezont.

Rónai Gábor

Mányoky Rékának magyaráz Djokics Zseljko, a KSC vezetőedzője (Fotó: Makovics.)

Fotó: Makovics Kornél

Elég kemény szezonon vannak túl a szekszárdi kosarasok, akik 51 tétmérkőzést játszottak a 2021/2022-es idényben, sőt ha az edzőmeccseket, tornákat is idevesszük, akkor 62 találkozón léptek pályára. Hiába facsarta ki őket az előző idény mentálisan és fizikálisan is, Djokics Zseljko vezetőedző irányításával már második hete dolgoznak a szekszárdi sportcsarnokban. 

Zajlik az úgynevezett postseason, egyelőre a magyar játékosokkal. Studer Ágnes, Bálint Réka, Mányoky Réka, Holcz Rebeka, Horváth Dóra és Szűcs Gréta izzad a csarnokban – olykor szó szerint, hiszen ha kint harminc felett van a hőmérséklet, akkor bent sem jobb. A BEAC-tól szerződtetett Boros Júlia egy gyakorláson vett részt, Miklós Melinda erőnléti edzéseket végez, még nem tudni, hogy a sérült lábát meg kell-e műteni.

A tréningek június végéig tartanak, aztán júliustól augusztus közepéig jön egy újabb etap, amelyen szintén jelenésük lesz a játékosoknak. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a csapat egyből felkerül-e az Euroliga főtáblájára, vagy selejtezőt kell játszania. Az európai szövetség ebben a kérdésben még nem jelzett a klub felé, talán a napokban választ kaphatunk erre. 

„Az előző szezonban mindenki megtapasztalhatta, hogy mit jelent az Euroligában játszani, mennyire más ez a szint sebességben, keménységben, precizitásban – mondta lapunknak Djokics Zseljko. – Nagyon nehéz ezt elérni és egy egész szezonra megtartani, s nemcsak fizikálisan, hanem fejben is. 

Ezért kellenek ezek a hetek, hónapok” – mondta a vajdasági szakember, hozzátéve, hogy a korosztályos világ- és Európa-bajnokságok miatt nem mindig lesz teljes a keret, s lesznek olyan játékosok, akik csak az etap elején, vagy végén tudnak itt lenni, de bármennyit is tudnak vállalni, mindegyik elvégzett hét segíti majd őket a versenyszezonban. 

Az Euroliga-debütálásra visszatekintve Djokics azt mondta, az új idénynek mindenképpen négy légióssal szeretne nekivágni, hiszen ha az előző idényben Studer Ágnes mellett lett volna egy egyes-kettes poszton bevethető jó külföldijük (az irányítónak nem harmincöt percet kellett volna játszania), akkor biztosan nem győzelem nélkül zártak volna. 

Nikolina Milics távozásával egy centert mindenképpen szeretnének igazolni, ahogy Studer mellé szükség lesz arra a bizonyos mezőnyemberre. Egy bedobó vagy egy másik magasember lehet a negyedik légiós a klubnál maradó Goree Cyesha mellett. Kiszemeltjeik vannak, de kapkodni nem fognak, mert olyan játékosokat akarnak, akik nemcsak szakmailag, hanem emberileg is belepasszolnak a keretbe. 

Eddig vadásztak, ma már ők a vadak

Az elmúlt hat évben, amióta Djokics Zseljko megkezdte a munkát a KSC-nél, mindig sikerült tenni egy lépést előre, hangsúlyozta a vezetőedző. Sokszor voltak közel az utolsó lépés megtételéhez – a hat év alatt négyszer játszottak döntőt a soproniakkal a magyar bajnokságban –, de mindig valami hiányzott. 

Djokics Zseljko szerint az a legnehezebb a munkájában, hogy újra és újra neki kell veselkedni a csúcs elérésének, s minden évben újra és újra meg kell újulniuk ehhez. Ami azért sem könnyű, mert mint kihangsúlyozta, míg korábban ők voltak a vadászok, és kergették a vadat, addig mostanra fordult a kocka, és a rivális csapatok lettek a vadászok, akik már számolnak a KSC-vel. 

Őket választotta

Djokics Zseljko nagyon örül, hogy sikerült Szekszárdra csábítani a 19 éves Boros Júliát. Mint mondta, a tehetséges kosarast – aki a tavalyi U19-es vb-n ott volt az All Star-csapatban – keresték Sopronból és Diósgyőrből is, mégis a KSC-t választotta, mert látta, hogy itt Szekszárdon a fiatalok rendszeresen lehetőséget kapnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!