Cselgáncs GS

2022.07.08. 19:06

Pupp Réka nevével kezdődik majd a világranglista

Idei negyedik Grand Slam-versenyén negyedik érmét, közte második aranyát szerezte meg Pupp Réka. Az Atomerőmű SE dzsúdósa a budapesti viadalon állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Berg Sándor

Pupp Réka győztes mosolya (Fotó: Dömötör Csaba)

Ahogy azt a tornát megelőzően interjúban Braun Ákos női szövetségi kapitány lapunknak elmondta, nem lesz sétagalopp még Pupp Réka számára sem a hazai rendezésű Grand Slam-verseny. Pedig, ha valaki jó formában van a magyar dzsúdósok között, az éppen az Atomermű SE olimpikonja, hiszen eddig három GS-tornáról három különböző éremmel tért haza.

A paksi klub edzőjének igaza lett, tanítványa alaposan megküzdött első mérkőzésén a kanadai Kelly Deguchivel, aki ellen az első értékelhető akció a hosszabbításban született. Akkor az olimpiai ötödik magyar klasszisnak sikerült felborítania a Pánamerikai bajnokság bronzérmesét, s több mint hat perc harc után ipponnal kerekedett felül az észak-amerikain. A nyolc között az eddig semmilyen nemzetközi eredménnyel nem rendelkező kínai Pen Liu várt Puppra, aki hozta is a papírformát. Nem hagyta érvényesülni ázsiai ellenfelét, és végül a rendes játékidőben vazaarit érően lecsavarta őt, bejutva a legjobb négy közé.

A kétszeres Grand Slam-győztes paksi idei teljesítményében egyedül a szófiai Európa-bajnokság a fekete folt, ahol már az első meccsén vereséget szenvedett a német Mascha Ballhaustól. A későbbi Eb-ötödik ellen a Papp László Sportarénában vehetett és vett is revansot. A 21 éves ellenfél – aki novemberben ezüstérmet szerzett a budapesti U23-as Eb-n – ezúttal nem sokáig bírta a paksi ellen, aki két perc elteltével földharcot kezdeményezett, fojtásba fogta riválisát, amit a német azonnal lekopogott, jelezve, hogy feladja a küzdelmet.

A 26. születésnapját hétfőn ünneplő Pupp Réka tizedik hazai versenyén szerepelt, de először jutott ilyen messzire (2016-ban a budapesti Grand Prix-n ötödikként végzett). Már döntőbe jutásával eldőlt, hogy hétfőn már az ő nevével kezdődik a világranglista, miután a francia Amandine Buchard koronavírus miatt távolmaradt a viadaltól.

A másik ágon meglepetésre a 17 esztendős Giulia Carna jutott fináléba, akit az aranycsatában a paksi dzsúdós pillanatok alatt földre vitt. A folytatásban is Pupp kezdeményezett, ismét földre vitte ellenfelét. Az akció hosszabb bírói vizsgálat után újabb vazaarit, s egyben győzelmet ért. Az ASE klasszisa harmadik GS-sikerét aratta a novemberi bakui és az idei antalyai diadal után.

A súlycsoport másik két magyarjának egy-egy mérkőzés jutott: a 20 esztendős Gyertyás Rózát az első fordulóban kínai, a nála egy évvel fiatalabb Keller Rebekát a második körben amerikai rivális búcsúztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!