Helyi sport

2022.07.27. 19:39

Szekszárdi debütálók és paksi kiválóság a maratoni Európa-bajnokságon

Négy Tolna megyeiért szoríthatunk a csütörtökön rajtoló kajak-kenu Európa-bajnokságon. A nyitónapon a szekszárdi Vígh Vivien és a paksi Kiszli Vanda ül hajóba, hétvégén utóbbi mellett Turgonyi Olivérért és Horváth Tamásért szoríthatunk.

Berg Sándor

Kiszli Vanda remek formában van, két hete duplázott a Világjátékokon

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A magyar válogatott nagy része már kedden elutazott a dániai Silkeborgba, a magyar szövetség oldalán Kadler Viktor vezetőedző elmondta, a pályát nem ismerik, viszont sokkal hűvösebb, 15-20 Celsius-fok lesz a hőmérséklet. Úgy gondolja, a körülményekhez való alkalmazkodás lesz a legnagyobb kihívás a versenyzők számára.

A mai edzések után holnap már élesben ül hajóba Kiszli Vanda, az Atomerőmű SE világ- és Európa-bajnoka. A 28 esztendős klasszis kiváló formában van, éles versenyen idén még csak Czéllai-Vörös Zsófia tudta őt legyőzni, a két hete véget ért Világjátékokon a rövidkörös és klasszikus távon is aranyérmet szerzett. Nem meglepő, hogy Kadler Viktor érmet vár tőle, valamint Czéllai-Vöröstől, aki párosban a 20-szoros világbajnok Csay Renátával lapátol. 

A paksi kiválóság mellett Vígh Vivien is csütörtökön versenyez, a szekszárdiak fiatalja az ijfúságiak kajak egyesek versenyében lesz érdekelt. A 17 éves reménység negyedikként zárt a válogatónak számító bajnokságon, de miután ketten is lemondtak indulási jogukról, így Vivien utazhatott Dániába.

Ha az első hatba befér, az jó eredmény lenne, de mivel nem versenyzett még nemzetközi mezőnyben, csak a sötétben tapogatózunk. A másik magyar lány, Szerafin Zsófia vélhetően erősebb lesz nála, őt még nem sikerült megvernie– nyilatkozta lapunknak szerda délelőtt Inger Nikoletta, a szekszárdiak edzője. 

Hozzátette, Vivien már kint van Silkeborgban, ahol valóban elég hideg és szeles az idő.

A májusi magyar bajnokságon a Turgonyi Olivér, Horváth Tamás kajak ifjúsági páros nem talált legyőzőre, így Eb-indulásuk nem forgott veszélyben. Előbbi egyesben is megméreti magát. A két fiú edzőjükkel, Jámbor Attilával ma hajnalban indultak útnak.

Olivér ha egyesben az első tízben végezne, a párosuk pedig az első hatban, azzal elégedettek lehetnénk. Miután ők is újoncok, így merészebb jóslásokba nem lehet bocsátkozni, ráadásul tudjuk, hogy a maraton soktényezős és kiszámíthatatlan – folytatta Inger Nikoletta. 

Mindhárman jó formában vannak, jól sikerült a felkészülésük, úgyhogy bizakodóak vagyunk.
 

A Tolna megyei indulók programja

Csütörtök. Női ifi K1, 9.45 óra (Vígh Vivien). Női felnőtt K1, rövid kör, 18 óra (Kiszli Vanda). 
Szombat. Férfi ifi K1, 9.15 óra (Turgonyi Olivér). Női K1, klasszikus, 17 óra (Kiszli). 
Vasárnap. Férfi ifi K2, 9.45 óra (Turgonyi, Horváth Tamás).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!