Grand Prix

2023.05.25. 09:50

Gercsák és Cirjenics az olimpiai kvótáért harcol Felső-Ausztriában

A dohai világbajnokság után az ausztriai Linzben folytatódik a világranglistapontok gyűjtése. A kilenc fős magyar mezőnybe két paksi, Gercsák Szabina és Cirjenics Miklós kapott helyet.

B. S.

Gercsák Szabina (fehérben) az első fordulóban kiemelt Linzben

Forrás: IJF

Ahhoz képest, hogy a Grand Prix-k az egyik legkevesebb kvalifikációs pontot jelentő verseny, meglehetősen nagy volt az érdeklődés az első osztrák viadalra. A Felső-Ausztria fővárosába hetvenkét ország 455 dzsúdósa érkezett, köztük kilenc magyar. Az Atomerőmű SE-t az áprilisban Miskolcról a klubhoz igazolt Gercsák Szabina és az „őspaksi” Cirjenics Miklós képviseli majd.

A 70 kilósak között induló Gercsák pénteken lép tatamira, de kiemeltként csak a második fordulóban kapcsolódik be a küzdelmekbe, ahol majd svájci vagy holland ellenfél vár rá. A 26 esztendős dzsúdósnak minden pont jól jön, a világranglistán elfoglalt 31. helyével ugyanis jelenleg nincs olimpiai kvótát érő pozícióban. Ugyan még csak a selejtezős időszak első, ötven százalékot érő évében járunk (a fordulópont a június 23-án kezdődő mongol Grand Slam lesz, amikor a megszerzett pontok száz százalékát veszik alapul), de megnyugtató lenne addigra legalább kontinentális kvótát érő helyre feljönni.

Az idén mutatott produkció alapján erre megvan az esélye Gercsák Szabinának, az idei első, portugáliai Grand Prix-n bronzérmet szerzett, a szófiai European Opent pedig megnyerte. A rangosabb versenyeken, így a tel-avivi és az antalyai Grand Slamen, valamint a dohai világbajnokságon helyezetlenül zárt (Katarban debütált paksiként).

Cirjenics Miklós (szemből) idei második versenyére készül
Forrás: IJF

Az Atomerőmű SE oszlopos tagjának, Cirjenics Miklósnak nagy feltámadást kell mutatnia a következő bő egy évben, ha a riói és a tokiói után a párizsi ötkarikás játékokon is ott szeretne lenni. A 100 kilósak ranglistáján jelenleg a 62. helyen áll, így szombaton már az első fordulóban érdekelt lesz Linzben. A 33 éves dzsúdós ellenfele az öt évvel fiatalabb, de hatvan pozícióval hátrébb rangsorolt Nathaniel Keeve lesz. Az amerikai a portugál Grand Prix-n és a párizsi Grand Slamen is helyezetlenül zárt, a Panamerican Open medellini versenyén harmadik lett, a Santo Domingo-in döntőt játszott. Cirjenics nem volt ilyen aktív idén, csupán a GP-n vett részt, ahol hetedik helyen zárt. A továbbjutó a hollandok klasszisával, Simeon Catharinával mérkőzik a negyeddöntőben.

A két paksi mellett Pongrácz Bence (66 kg), Gyertyás Róza (52 kg), Varga Brigitta (63 kg), Tóth Krisztián és Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) szerepel a linzi viadalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!