Európa Játékok

2023.06.20. 19:30

Tökéletes pálya és A-döntő Vajda Bence célja Krakkóban

Kiváló szezont fut eddig Vajda Bence. Az Atomerőmű SE 22 éves kajakosa a magyar mezőnyben váci társával idén még veretlen, a krakkói Európa Játékokon pedig szeretné megismételni Világkupa-szereplését.

Berg Sándor

Vajda Bence (jobbra) kajak párosban ül hajóba a duisburgi felnőtt világbajnokságon

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Idén már négy megmérettetésen van túl Vajda Bence, aki május elején a szolnoki első válogatóversenyen K1 1000 méteren második, a váci Szántói-Szabó Tamással 500-on első helyen végzett, ezzel az eredménnyel kivívták a Világkupán való részvétel jogát. Pedig nem egy régi párosról van szó, először tavaly ültek egy hajóba, és a kezdeti nehézségek után szeptemberben U23-as világbajnoki címet szereztek. A jó sorozatot átmentették erre az évre, a szegedi Világkupán ötödikként zártak, ami után a vezetőség úgy döntött, Poznanban is megmérettetik a kettőst. Ott mindössze hatszázad másodperccel csúsztak le a fináléról, a B-döntőt viszont sikerült megnyerniük.

„A második válogatón érezhetően nagyobb volt a teher, hiszen itt már többen ki voltak hegyezve ránk. Ettől függetlenül mi nagyon nyugodtak voltunk, végig higgadtan kezeltük a versenyt. Már az előfutamban sikerült olyan időt mennünk, amit a döntőben senki sem tudott felülmúlni, csak mi magunk” – emlékezett vissza az egy héttel ezelőtti szegedi versenyre Vajda Bence, aki angyalföldi társával 1:28,299 perces idővel kvalifikálták magukat az Európa Játékokra.

A magyar küldöttség hétfőn ért ki a lengyelországi Krakkóba, ahol Vajda Bencéék szerdán 9 órától 500 méteren ülnek hajóba.

„Szeretnénk tökéletes pályákat menni, emellett a másik célunk, hogy bejussunk az A-döntőbe. Ha az megvan, akkor hasonlóan, mint a szegedi Világkupán, az első ötben akarunk végezni” – árulta el a szekszárdi születésű 22 esztendős kajakos, aki az ellenfelekről elmondta, akikre számított, mind ott lesznek a nagyon erős mezőnyben. Viszont némi könnyebbség, hogy a Világkupákkal ellentétben itt nemzetenként csak egy egység indulhat, vagyis jelentősen kevesebben a vetélytársa, míg az ausztrálok, akik 500 méteren nagyon erősek, nem lehetnek jelen.

Az ASE kajakosa duplázik Krakkóban, ugyanis az újpesti Lucz Annával a 200 méter mixben is rajthoz áll.

„Ez számomra új dolog, még nem eveztem együtt lányokkal csapathajóban. Emiatt nagy elvárást nem is igazán fogalmaztunk meg, szeretnénk minél előbb végezni, de leginkább élvezni a versenyt és minél több mindent ellesni a nagyoktól” – tette hozzá.

A jövő vasárnapig tartó III. Európa Játékokon 219 magyar, köztük hét vármegyei sportoló vesz részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!