Európa Játékok

2023.07.01. 11:29

Gercsák Szabinával jutott tizenhat közé a válogatott a vegyes csapat Eb-n

A magyar cselgáncsválogatott 4–1-re legyőzte Ukrajnát a lengyelországi Európa Játékokon belül megrendezésre kerülő vegyes csapat Európa-bajnokságon, ezzel bejutott a legjobb tizenhat közé.

Berg Sándor

Gercsák Szabina(kékben) hozta a saját mérkőzését az ukránok ellen

Forrás: IJF

A maximális keretet majdnem kihasználva, tizenegy fővel érkezett a krakkói központú Európa Játékokra a magyar cselgáncsválogatott, mely az első fordulóban Ukrajnával mérte össze erejét. A három paksi dzsúdós, Gercsák Szabina, Pupp Réka és Cirjenics Miklós közül a hölgyeket nevezte be keleti szomszédaink ellen Ungvári Miklós szövetségi kapitány, a mieink remeklése miatt azonban Puppnak végül nem kellett szőnyegre lépnie.

A csapatverseny szabálya szerint a nemzetek a férfiaknál 73, 90 és +90 kilogrammban, a nőknél 57, 70 és +70 kilogrammban neveznek egy-egy dzsúdóst az aktuális fordulóba. Emiatt előfordul, hogy két nem azonos súlycsoportban versenyző cselgáncsozó mérkőzik meg egymással. 

A magyar győzelmek sorát a 20 esztendős Szegedi Dániel kezdte, aki 73 kilogrammban a hosszabbítás legelején ipponnal verte riválisát. A második párharcban az április óta az Atomerőmű SE-t erősítő Gercsák Szabina leszorítás után múlta felül az alapesetben nála egy súlycsoporttal lejjebb versenyző ellenfelét. A harmadik körben Gőz Roland (90 kg) pillanatok alatt végezte el azt a munkát, amiért tatamira lépett, ahogy a világranglistán 15. Jelizaveta Litvinenko is gyorsan szépített a 19 éves Sági Nikolett-tel szemben +70 kilogrammban. Sipőcz Richárd (+90 kg) ugyancsak leszorítással győzte le riválisát, amivel a magyar válogatott meg is nyerte a párharcot. 

Ezzel lemaradt Pupp Réka és az ukránok 22 éves kiválóságának, a világbajnok Daria Bilodid összecsapása, a paksiak olimpikonja így a házigazda lengyelek elleni nyolcaddöntőre tartogathatja erejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!