Cselgáncs

2023.06.30. 15:57

Három ASE-s a vegyes csapat Európa-bajnokságon

Tizenegy fővel, köztük az Atomerőmű SE-t erősítő Pupp Rékával, Gercsák Szabinával és Cirjenics Miklóssal utazik a lengyelországi Európa Játékokra a magyar cselgáncsválogatott.

Berg Sándor

Gercsák Szabina a 70 kilogrammosak között indul az Eb-n

Forrás: IJF

A Lengyelországban zajló Európa Játékok keretén belül rendezik meg szombaton a cselgáncs vegyes csapat Európa-bajnokságát, ahol huszonkét nemzet méri össze erejét. Az egyik legnagyobb kerettel a magyar válogatott utazik ki Krynica-Zdrójba, a tizenegy dzsúdósból hármat az Atomerőmű SE ad a nemzeti csapatnak. Pupp Réka és Gercsák Szabina múlt héten még az ulánbátori Grand Slamen lépett szőnyegre, a mongol fővárosban Pupp bronzérmes lett, Gercsáknak viszont mindössze egy mérkőzés jutott. Cirjenics Miklós legutóbb egy hónapja versenyzett, akkor az osztrák Grand Prix-n hetedik helyen zárt.

A nevezések alapján Grúzia válogatottja tűnik az egyik legnagyobb esélyesnek a végső sikerre, de a címvédő franciák és a németek is erős kerettel érkeznek az Eb-re, ahogy az olaszok és a görögök is bevetnek egy-két nagyágyút. 

A csapatverseny szabálya szerint a nemzetek a férfiaknál 73, 90 és +90 kilogrammban (utóbbiban lesz érdekelt Cirjenics), a nőknél 57 (Pupp), 70 (Gercsák) és +70 kilogrammban indíthatnak egy-egy versenyzőt fordulónként. Az Európa Játékok hivatalos oldala szerint a selejtezők szombaton 10 órakor kezdődnek, az elődöntőkre 17.30 órától kerül sor.

Eddig négy Európa-bajnokságot rendeztek vegyes csapatversenyben: 2018-ban Németország, egy évvel később Oroszország, 2021-ben Grúzia, tavaly pedig hazai pályán Franciaország diadalmaskodott (2020-ban a koronavírus miatt tartottak kontinenstornát). A magyar válogatott az első két viadalon helyezetlenül zárt, két éve pedig nem indult az Eb-n. A legjobb eredmény így Mulhouse-hoz köthető, 2022-ben – az akkor még diósgyőri Gercsák Szabinával – az ötödik helyen végzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!