Muay Thai

2023.07.13. 14:00

Három érmet hoztak haza Balatonszemesről a harcosok

A Kurdy Gym edzőtáborának záróakkordjaként kánikulai hőségben rendezték meg július 8-án az I. Balaton Muay Thai Kupát Balatonszemesen. A Szekszárdi Muay Thai Sportegyesület két harcosa is indult az IFMA amatőr rendszerben szervezett szabadtéri viadalán.

Farkas Eszter
Balassa Nikolett, Eördögh Péter és Müller Gergő

A hazai thaiboxklubok versenyzői két kategóriában indulhattak. Lehetőség volt nevezni kezdő harcosoknak a nulla–öt meccses és tapasztaltaknak az öt meccs feletti kategóriákban. A két szekszárdi versenyző az öt mérkőzés feletti kategóriában mérette meg magát. 

Ördögh Péter, a szekszárdi sportegyesület edzője számolt be a versenyről lapunknak: Balassa Nikolett kezdett a rendezvény harmadik mérkőzésével, ellenfele a KHSE versenyzője, Nemcsók Fanni volt. 
Fannival már több ízben bunyóztak, sőt, elmondható, hogy lassan nincs is a hazai szakszövetségnek olyan rendezvénye, ahol ők ne mérkőz­nének meg egymással. Niki idén tavasszal fellépett a 12–14 éves korcsoportba, Fanni viszont csak az év második felében fogja őt követni.

 

Az IFMA szabályai a fiatal harcosoknak csak korcsoportváltásonként engedélyeznek több és veszélyesebb muay thai technikákat, ezért eltérő gyermekkorcsoport-párosítás esetén mindig az alacsonyabb korcsoport szabályai szerint kell a mérkőzést lefolytatni. 

Itt is ez történt, így a mérkőzés során a fej nem volt támadható. Mivel Fanninak az előzetes párosítások szerint a korcsoportjában nem volt ellenfele, ezért Niki vállalt vele egy úgynevezett bemutatómérkőzést, ahol ugyan a küzdelem ténylegesen lemegy, viszont győztest nem hirdetnek. Ez a sportszerű gesztus egyébként a két lány között kölcsönös. Elősegíti, hogy kor- és súlycsoportjuk foghíjas mezőnyében, amennyire csak lehet, a legsűrűbben küzdhessenek versenykörülmények között. 

– Nikinek az előkészületek elhúzódása miatt nem volt ideje rendesen bemelegíteni, illetve mivel a „tétmérkőzése” is csak ezután következett, ezért arra kértem, hogy amennyire lehet, ne pörgesse ki magát a három menet során, és igyekezzen a küzdelmet sérülés nélkül befejezni. 

A mérkőzések közé iktatott ebédszünetet követően délután lépett kötelek közé a szekszárdi klub felnőttkorú versenyzője, Müller Gergő a –86 kilogrammos súlycsoportban. Ellenfele a 2022-es év –91 kilogrammos felnőtt magyar bajnoka, a kecskeméti Star Gym versenyzője, Túri Zsolt volt. A három fárasztó menetet követően végül a Kecskemétiek versenyzőjét hozták ki pontozással győztesnek a bírók.

 

– Gergő számára az őszi versenyszezonra –81 kilo­gramm a cél. Úgy voltunk vele, hogy a hazai versenyek szempontjából a nyári „holtszezon” alatti alapozó időszakban rutinszerzés céljából magasabb súlycsoportban is kimehet egy mérkőzés. 

Bár voltak azért jó pillanatok, a pluszsúly és a hőség együtt rendesen feladták a leckét. Huszonharmadik mérkőzésként –44 kilogrammban következett Balassa Nikolett első olyan korosztályos mérkőzése, ahol engedélyezett volt a fej támadása ütéssel és rúgással. Ellenfele a harkányi Krabi Krabong Gym Sportegyesület versenyzője, Hordós Hedvig volt. A szoros küzdelmet végül megosztott pontozással a szekszárdi versenyző nyerte. 

– Hedvig nemsokára korcsoportot vált, mivel majdnem két évvel idősebb, mint Niki. Ezért is volt fontos számunkra és Szabó Balázs mester – a Harkányiak edzője – számára, hogy a lányok ezen a rendezvényen mindenképpen megküzdjenek. A leírásban szereplő mindhárom fiatal lány a nemzeti utánpótlás-válogatott tagja, ezért kulcsfontosságú, hogy rutinszerzés céljából a lehető legtöbbet mérkőzzenek különböző ellenfelekkel.

 

A Szekszárdi Muay Thai Sportegyesület nyáron sem tart szünetet. Rendesen folynak az edzések, és a versenyzők készülnek az őszi szezonra. Az egyesület több sportolója részt vesz a Thai Boksz Akadémia nyári táborában, amit a thaiföldi Din Wittawat és lánya, Ioon, a Lannafighting tagjai fognak vezetni. Nikolett először a Star Gym edzőtáborában vesz részt Kecskeméten, majd augusztusban az ifjúsági világbajnokságra készülő csapattal fog edzeni, a Magyar Muaythai Szakszövetség utánpótlás-válogatott edzőtáborában Budapesten. A versenyzők legközelebb előreláthatóan szeptember elején fognak ismét ringbe lépni Veresegyházán.

Balassa Nikolett és Nemcsók Fanni már többször megmérkőzött egymással

A képek beküldöttek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!