Fogathajtás

2023.07.28. 14:30

Kákonyi Norbert ismét a világbajnokokságra hajt

Néhány év kihagyás után ismét a világbajnoki részvételért hajt Kákonyi Norbert faddi fogathajtó. A legutóbbi nemzetközi válogató versenyen, Szilvásváradon az előkelő harmadik helyen végzett új fogatával.

Teol.hu

Kákonyi Norbert fogata a szilvásváradi versenyen a maratonhajtás során

Fotó: beküldött fotó

Néhány évvel ezelőtt rendszeresen beszámoltunk a faddi fogathajtó remek versenyeredményeiről. Aztán hosszú csend következett, idén azonban újra van miről írni Kákonyi Norberttel kapcsolatban. Mint mesélte, korábban sem hagyott fel a fogathajtással, de a régi fogata megöregedett, az egyik
lónak egészségügyi problémái is voltak, így új fogatot kellett felépítenie. Ez pedig nem megy egyik napról a másikra, néhány évet fel kellett áldozni az újabb sikerek érdekében.

Úgy tűnik, ez jó döntésnek bizonyult. Az új, fiatal lovak jobb képességűek a régieknél, remek genetikával rendelkeznek és mostanra megértek a nemzetközi versenyeken való sikeres szereplésre is. A régi fogatból Sárkány még ma is megmutatja, hogy jó az öreg a háznál, de a fiatalok, Somos, Ficsúr
és Leopold egyre jobbak lesznek. 

Idén elsőként egy szlovákiai versenyen bizonyítottak, ami egyben az idei világbajnokság első válogatója is volt. Itt kiderült, hogy a korábban az összetett versenyben mumusnak számító díjhajtás az új fogatnak talán a legjobb száma lehet. Ezáltal pedig a másik két versenyszámban, a maraton, illetve az akadályhajtásban már nem a díjhajtásban összeszedett hátrányt kell behozni. A második válogató Horvátországban zajlott, ahol szintén nagyon jól ment a faddi fogat. 

A harmadik válogatóversenyt július közepén Szilvásváradon rendezték. A díjhajtásban az eddigi legjobb produkcióval csupán minimális hátrányba került Kákonyi az első három fogattal szemben. A maratonhajtásban az utolsó akadálynál a nagy sebesség miatt kis híján felborult a kocsi, emiatt jelentős időhátrányt szenvedtek, és nem sikerült előbbre lépniük. Az akadályhajtásban azonban a teljesen új összetételű fogat (Ficsúr szállt be Sárkány helyett) minimális időtúllépéssel hibátlanul teljesített, ennek köszönhetően összetettben a harmadik helyen zárt, amelynek segédhajtói a díj- és az akadályhajtásban Lengyel Nóra, a maratonhajtásban Benis Dominik voltak.

A negyedik válogatót a közeljövőben rendezik Mélykúton. Norbi szerint, ha ott sem hibáznak nagyot, akkor összesítésben ott lesznek a hat legjobb magyar fogat között. Ez azt jelentené, hogy biztosan részt vehetnek a szeptember végén, október elején esedékes franciaországi világbajnokságon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!