Világbajnoki válogató

2023.08.09. 16:44

Európa-bajnokok és világbajnoki érmesek lepik el csütörtöktől Fadd-Domborit

A maratonisták az év legfontosabb eseményére, a dániai világbajnokságra készülnek, amit egy válogató előz meg Fadd-Domboriban augusztus 10-től 12-ig.

Berg Sándor

A címvédő Kiszli Vandát „levédte” a szövetség, így nem kell selejtezőt mennie a klasszikus távon egyesben

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az üdülőtelep idén már hat versenynek adott otthont, Fadd-Domboriban avattak például vidékbajnokokat és Magyar Kupa-győzteseket, a héten pedig a koldingi világbajnokságra kvalifikálhatják magukat az indulók. A Felnőtt, U23 és Ifjúsági Maraton Válogatóra a magyar szövetség honlapja szerint huszonhat tagszervezet 91 versenyzője vesz részt a három nap során. 

Itt lesz az idén Európa-bajnoki címet szerző Csengeri Evelin, Sinkó Panna kajak páros és az ezüstérmes Rugási Csilla, Csépe Panna kettős is, az egyesben Eb-második Czéllai-Vörös Zsófia vagy a tolnai színekben kontinensbajnok és vb-dobogós Boros Adrián is.

A válogatón három Tolna vármegyei klub nyolc kajakosát és egy kenusát láthatjuk.

A legnagyobb név az egyaránt hétszeres világ- és Európa-bajnok Kiszli Vanda. Az Atomerőmű SE háromszoros címvédője ezúttal a kajak egyesek rövid (3,4 kilométer) távja mellett Kőhalmi Emesével a 26 kilométeres páros futamban indul. A paksiak nevezettjei között szerepel a múlt héten még a korosztályos gyorsasági magyar bajnokságon triplázó Pálfalvi Viktor is, az ifjúsági kenus most 15 kilométeren térdel hajóba. 

A Szegeden ötezer méteren bronzérmet szerző Horváth Emőke, Buri Petra tolnai kajak páros 19 kilométeren is lapátot ragad (utóbbi egyesben is rajthoz áll) csakúgy, mint Horváth Zsófia a paksi Csapó-Kun Rékával. A szekszárdiak ezúttal egy fiatal kajak páros indítanak.

Bár a vb-csapat összeállítása csak a válogató után dől el, a júliusi Európa-bajnokság eredményei (a magyar küldöttség 19 medállal végzett az éremtáblázat élén) alapján jó előjelekkel várhatja a szövetség az augusztus 31. és szeptember 3. közötti dániai világbajnokságot.

A válogatóra nevezett vármegyei sportolók
Atomerőmű SE: Kiszli Vanda (K1 felnőtt rövid kör és K2 klasszikus). Mácsik Krisztina Anna (K1 ifjúsági), Pálfalvi Viktor Gyula (C1 ifjúsági), Csapó-Kun Réka (K2 ifjúsági)
Tolnai KKSE: Buri Petra (K1 és K2 ifjúsági), Horváth Emőke (K2 ifjúsági), Horváth Zsófia (K2 ifjúsági)
Szekszárdi KKSE: Bodnár Bálint, Dulai Barnabás (K2, ifjúsági)

A maratoni vb-válogató programja
Augusztus 10., csütörtök (rövid kör, 3,4 kilométer): K1 férfi felnőtt 15, K1 női felnőtt 15.30, C1 férfi felnőtt 16, C1 női felnőtt 16.30 óra. 
Augusztus 11., péntek (klasszikus táv): K1 férfi felnőtt 9.30, K1 női felnőtt 9.33, C1 férfi felnőtt 9.36, C1 női felnőtt 9.39 óra. K1 férfi ifjúsági 14, K1 női ifi 14.03, C1 férfi ifi 14.06, C1 női ifi 14.09 óra 
Augusztus 12., szombat (klasszikus táv): K2 férfi felnőtt 9.30, K2 női felnőtt 9.35, C2 férfi felnőtt 9.40, K2 férfi ifi 14, K2 női ifi 14.05, C2 férfi ifi 14.10 óra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!