Nosztalgia

2023.09.20. 15:05

Négy év után újra találkoztak a mözsi kézilabdások

Egy kis település „nagy dobása” volt, hogy a női kézilabdacsapatuk feljutott az NB II-be. Az egykori mözsi játékosok részvételével zajlott nemrég nosztalgiatalálkozó Mözsön.

Steinbach Zsolt

A találkozón több mint negyvenen vettek részt

Fotó: Kiss Albert

A mözsiek a sportág hazai úttörői közé tartoznak, hiszen a helyi iskolában már az 1957-58-as tanévben elkezdték pattogtatni a (kézi)labdát a gyerekek Schmidt József irányításával. A hatvanas évek közepétől már egyesületi keretek között, a Mözsi TSZ SK színeiben játszottak a helyi fiatalok, fiúk és lányok egyaránt, a kezdetekben Pasinszky Mihály, Kvanduk András, Andorkáné Kövesi Mária vezetésével, nem is akármilyen szinten. Ehhez a helyi TSZ biztosította a feltételeket. 1972-ben például elkészült a bitumenes, világítással is ellátott pálya, ami akkor komoly dolognak számított, sok nagy, közönségvonzó csatának biztosítva helyszínt.

A mözsi kézilabdások 2019-ben rendezték első nosztalgia találkozójukat, ami remekül sikerült. A Covid után pedig idén újra összejöhettek az egykori férfi és női csapatok tagjai.

A mözsi kézilabdázás legnagyobb eredményét 1979-ben érte el – idézte fel a találkozón Ivánné Bányai Ilona, az esemény – Kurucz Zoltán mellett – egyik szervezője, aki a csapat akkori játékos-edzője volt. A női gárda akkor már egymás után másodszor nyerte meg a megyei bajnokságot, és az azt követő osztályozón a kis település csapata részben városi gárdákkal (Szombathely, Leninváros) szemben kiharcolta az NB II-be jutást is. (A csapat tagjai voltak: Fazekas Gáspárné, Fazekas Mihályné, Bauer Jánosné, Havasi Ferencné, Koncz Júlia, Bertók Éva, Somorjai Mária, Doszpod Lászlóné, Iván Jánosné, Bagdi Józsefné, Kurucz Zsuzsa, Kláb Ildikó, és az akkor még csupán 14 éves Meksz Anikó, a későbbi világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmes magyar válogatott kapusa is.)

Ez a siker nem csupán egy egyszeri, véletlenül „kicsúszott” eredmény volt, hiszen a gárda – immár Kárpáti András irányításával – egészen 1983-ig szerepelt a másodosztályban. A mözsi női kézilabdázás pedig ezután sem szűnt meg, csupán átalakult. A helyi TSZ számára már nehézségekbe ütközött az NB II-es szereplés finanszírozása, így a Mözsi TSZ SK és a Tolnai Vörös Lobogó egyesülésével attól kezdve tolnai színekben folytatódott a játék. A férfi kézilabda pedig 1985-ben szűnt meg Mözsön, a fiúk utolsó edzője Szabó Béla volt.

Az idei találkozóra több, mint negyvenen mentek el a régi emlékeket felidézni a mözsi Berkenye vendégházba, amit Rikker Józsefné üzemeltet, aki nemrég elhunyt férjével szintén kézilabdázott, majd a szakosztályvezetői és „mindenesi” feladatokat is ellátták a mözsi sportkörben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!