Világbajnokságra utazik

2023.10.04. 17:12

Egyiptom meghódítására készül Norbi, a nyolcéves sakkzseni

Júniusban megnyerte a korcsoportos bajnokságot a nyolc éven aluliaknál, most pedig az egyiptomi világbajnokságra készül a decsi színekben sakkozó Nagy Norbert.

Rónai Gábor

Nagy Norbert joggal mosolyog, fél év alatt a nulláról ért fel a csúcsra

Fotó: Beküldött kép

Igazi talentum a 8 éves Nagy Norbert. A székesfehérvári fiú tavaly decemberben kezdett el sakkozni, s annyira jól ment neki, hogy alig fél év múlva megnyerte a magyar bajnokságot, most pedig Egyiptomba utazhat – a világbajnokságra. 

Nagy Norbert idén februárban került a szekszárdi sakkoktató, Gál Péter kezei alá. A szerzőként is sikeres – az Éjjeli pókerarcaim című könyvének nagyon jó volt a fogadtatása – szakember eleinte online kezdett dolgozni a fiatalemberrel. Kezdetben heti két órát, pár hónap után pedig már heti négyet. Ennek eredménye az lett, hogy júniusban megnyerte a korcsoportos magyar bajnokságot (ahol már a Decs 1990 SE játékosaként indult) a 8 éven aluliak korosztályában. Kilenc partiból nyolc és fél pontot gyűjtött. A hetedik forduló után már matematikailag bajnok volt, végül három pont előnnyel (!) győzött. Hatalmas eredmény ez, lényegében fél év alatt a „nulláról” indulva utcahosszal előzte meg vetélytársait. Korcsoportjában a legnagyobb magyar tehetségről van szó. 

Norbi a magyar bajnoki cím kapcsán jogot szerzett arra, hogy október 14-27. között, Egyiptomban zajló korcsoportos világbajnokságon Magyarországot képviselje. A szervezők a versenyzőnek állja a szállást és az étkezést, viszont a többi költségét nem. A Magyar Sakkszövetség semmilyen anyagi támogatást nem tudott biztosítani a versenyre, így a szülők, csapatvezető és az edző kezdett támogatók után kutatni. Hatalmas segítséget adott dr. Papp Csaba, a Decs 1990 SE vezetője, azonban még így is sok pénzt kellett előteremteni. 

Nyolc éves gyerekről és 14 nap külföldi útról lévén szó a szülői kíséret fontos és az edzőnek is mellette a helye ezen a rangos megmérettetésen, így a világbajnokság költsége nagyságrendileg két millió forintra rúgott. Ezt végül az ország minden pontjáról – legfőképp Szekszárdról és Székesfehérvárról – a támogatók tették össze. „Jó látni, hogy manapság egy stratégiai, logikai játékot mennyien gondolják jónak és mennyien mondtak igent a sakk támogatására. A pénz összejött, így Egyiptomban ott lesz Norbi és reméljük, hogy akár világbajnokként tér majd haza!” – mondta Gál Péter.

Nagy Norbert hihetetlenül sokat játszik és edz: egy átlagos hétköznapon magától kel fel hajnali öt körül és a suli kezdésig sakkozik, majd az iskolából hazaérve folytatja a sakkozást. Szeptembertől nevelőedzője mellé Taskovits István FIDE-mester is becsatlakozott a felkészülésbe, így ketten együtt heti hat órán keresztül oktatják az ifjút. A Decs 1990 SE játékosának kemény dolga lesz Egyiptomban, ugyanis a nyolc éven aluliak mezőnyében olyan szupertehetségekkel is meg kell küzdenie, mint az amerikai Romi Milner (Polgár Zsuzsa tanítványa, a verseny első számú kiemeltje), az orosz Roman Shogdzhiev, vagy a szlovák Tomas Andre, de egyáltalán nem esélytelenül kel útra a fáraók országába. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!