Mol Magyar Kupa

2023.11.02. 22:18

Szappanos Péter lett a hős, a Paks büntetők után jutott a legjobb tizenhat közé a kupában! – galériával

Kétszer is vezetett a Budapest Honvéd otthonában, végül tizenegyespárbajban jutott a Mol Magyar Kupa legjobb tizenhat csapata közé a Paksi FC.

Berg Sándor

Szappanos Péter (sárgában) büntetőt hárítva lett a paksiak hőse

Fotó: Árvai Károly

Nyolc helyen cserélődött ki a paksi kezdő tizenegy a hétvégi, Kisvárda elleni bajnokihoz képest (3–1), többek között a válogatott szünet után először lépett pályára Haraszti Zsolttal, aki a találkozó első helyzeténél Bőle Lukács erőszakossága után tizenkét méterről, középről nem találta el a kaput. Nem a csapatkapitányi karszalagot viselő középpályás volt az első félidő pozitív hőse, hiszen félóra játék után pályafutása harmadik büntetőjét hagyta ki.

A két incidens között azért két gólt is láthatott a Bozsik Arénába kilátogató közel kétezer néző, előbb Könyves Norbert – ugyancsak Bőle passzából – jobb külsővel juttatta előnyhöz a paksiakat, majd nem sokkal később egy rövidre érkező szöglet után Osváth Attila és Szappanos Péter nem értették meg egymást, és a kapus térdéről bepattant a labda a kapuba. A félidő utolsó negyedórája a kispestiekről szólt, leginkább a korábbi válogatott Holman Dávid mutatta sokat magát, de egyedül kevés volt a finoman fogalmazva sem összeszokott paksi védelem ellen.

Mégis egy sorral feljebb nyúlt bele csapatába Bognár György, aki a szünetben pályára küldte Windecker Józsefet és Mezei Szabolcsot, velük feljebb húzták meg védelmi vonalukat, ezáltal nyomás alá tudták helyezni a Kispestet, labdákat szereztek és kézben tartották a mérkőzést. A mezőnyfölénnyel azonban sokáig nem járt egyenes arányban a helyzet, pedig Böde Dániel, majd Hahn János is ott volt már a gyepen. Aztán előbb a klubikon villant egyet, aminél a 41. életévében járó Tomas Tujvel még leért a jobb alsóba, Mezei beadásánál viszont rosszul jött ki, így a korábban paksiként gólkirályi címet szerző Hahn fejesével úgy tűnt, a 2022-es kupadöntős lesz ott a jobb tizenhat között. Nem így gondolta a szintén cserecsatár Bobál Gergely, aki 17 méterről kilőtte a jobb felső sarkot.

A hosszabbítás egyetlen helyzete Szabó János előtt adódott, de közeli fejesét hárította a kapus, egyébként sokkal inkább szólt a sérülésekről és ápolásokról a ráadás, mintsem a futballról. Böde a második tizenöt percet bekötött combbal küzdötte végig, de büntetőt nem kellett lőnie az „orosz rulett” során, mert az első öt paksi (Windecker, Osváth, Mezei, Bőle, Hahn) nem hibázott, a 18 éves Kovács Gergely tizenegyesét pedig védte a nyáron Kispestről érkező Szappanos Péter, így az atomvárosiak jutottak a legjobb tizenhat közé a kupában.

Mol Magyar Kupa, főtábla, 4. forduló
Budapest Honvéd–Paksi FC 2–3 (1–1, 2–2, 2–2) – büntetőkkel: 4–5
Bozsik Aréna, 2200 néző. V.: Pillók (Buzás B., Belicza)
Bp. Honvéd: Tujvel – Kovács N. (Haragos, 110.), Szabó A., Kálnoki-Kis, Benczenleitner – Adorján K. (Keresztes N., 82.), Bocskay – Kocsis D., Lőrinczy (Pekár I., 58., Kocsis G., a hosszabbítás előtt), Krajcsovics (Eördögh, 82.) – Holman (Bobál G., 86.). Megbízott edző: Djordje Kamber
Paks: Szappanos – Szélpál, Kinyik, Temesvári (Szabó J., 76.) – Osváth, Papp K. (Böde, 61.), Szabó B. (Windecker, a szünetben), Haraszti (Silye, a hosszabbítás előtt), Bőle – Beke (Mezei, a szünetben), Könyves (Hahn, 71.). Vezetőedző: Bognár György
Gólszerző: Szappanos (22., öngól), Bobál G. (90+5.), illetve Könyves (19.), Hahn (88.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!