Küzdősport

2023.12.15. 16:40

Az idei esztendőt is szépen zárta a Szekszárdi Muay Thai Sportegyesület

Idén utolsó alkalommal lépett négy szekszárdi harcos a ringkötelek közé a Szekszárdi Muay Thai Sportegyesület képviseletében a Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) csarnokában, melyről Eördögh Péter számolt be lapunknak.

Farkas Eszter

Komoly szervezői munkát követően december 9-én, szombaton a PVSK csarnoka adott otthont a Sayu Gym Pécsi Muaythai Akadémia és a Nagy András Küzdősport Egyesület által negyedik alkalommal rendezett Nagy András nyílt Muaythai és K-1 kupának Pécsen. Az idei évben utolsó alkalommal szálltak ringbe a Szekszárdi Muay Thai Sportegyesület harcosai a régióközpont emléktornáján, IFMA amatőr Muaythai szabályrendszerben. A helyszín közelsége miatt Szekszárdról is érkeztek szurkolók, akik a lelátóról hangosan buzdították a tolnai vármegyeszékhely klubjának harcosait.

– Elsőként fiatal thai box magyar bajnokunk, a 12 éves Balassa Nikolett indított a kék sarokból. Niki betegségből éppen felépülve, de annál elszántabban vetette magát a küzdelembe – magyarázta Eördögh Péter, az egyesület vezetője. – Egy korcsoportot lefele lépve egyhangú győzelmet aratott a Fertőszentmiklósi Simon Gym-ből érkező Fordróczy Annával szemben. Anna szintén a kor- és súlycsoportjának országos bajnoka. Idén Veresegyházán szoros küzdelemben sikerült legyőznie Nikit, aki most fordított, és elhozta a pécsi kupát. 

Nikit sorban az egyesület felnőtt korosztályának 71 kilogrammos harcosa, Szőke Róbert követte. Ellenfele a monori G.E.T. Gymből érkező Baranyi Bence volt, aki hosszabb kihagyás után vette fel újra a kesztyűt. Az amatőr és profi tapasztalatokkal is rendelkező Bence tiszta, technikás muay thai küzdőstílusa és váratlan irányokból villámgyors kombinációkat alkalmazó, kick box stílusból érkező Robi párosítása izgalmas mérkőzésnek ígérkezett. A háromszor három perces nagyon letisztult és kiegyenlített küzdelmet követően a bíróknak dönteni kellett. Ezúttal a monori fiú kezét emelték a magasba, így Robi egy ezüstéremmel gazdagodott. 

Szarka Dávid (balról), László Tóbiás, Balassa Nikolett és Szőke Róbert 
Forrás: beküldött fotó

László Tóbiás következett 63,5 kilogrammos súlycsoportban. Érkezett nevezés a saját súlycsoportjába is, de a versenyző és edzője úgy ítélték meg, hogy túl nagy a versenyzői tapasztalat Tóbiás javára, így nem vállalták a mérkőzést. Végül kor- és súlycsoportjában egyetlen benevezett ellenfél maradt. Ő viszont először lépett versenyen kötelek közé. Amikor mérkőzésszámban ekkora különbség van valamelyik versenyző javára, az edzőknek lehetőségük van bemutatómérkőzést kérni. 

A bemutatómérkőzés egy olyan gyakorlómérkőzés, aminek tapasztalatszerzés a célja versenykörülmények között. A tapasztalt versenyző nem törekszik a másik versenyző kiütésére és igyekszik elkerülni azt, hogy sérülést okozzon. Tóbiás ellenfele a magyar thai­box-legenda, Rehák György mester tanítványa, a Re-Gym versenyzője volt. Tóbiás a fairplay szabályainak eleget téve mintaszerűen hajtotta végre a bemutatómérkőzést, sportszerű küzdelemmel segítette rutintalanabb ellenfelét az első versenytapasztalatok megszerzésében. A bemutatómérkőzést a bírók döntetlent kihirdetve aranyéremmel díjazták. 

– Balassa Nikolett ezúttal sem cáfolt rá a Teoltól kapott „amazon” jelzőre. Tapasztalatszerzés céljából másodjára vállalt el még egy mérkőzést, de ezúttal egy korcsoportot felfelé lépve. Ellenfele a pécsi Sayu Gym-be igazolt Hordós Hedvig volt. Hedvig láthatóan sokat erősödött Nikihez képest az utóbbi fél évben. Bár a szekszárdi lány keményen küzdött, Hedvig ezúttal nagy falatnak bizonyult számára. A belharcot dominálva az utolsó menetben egy látványos ledobással megerősítette fölényét a pontozóbírók számára, revansot véve a nyári mérkőzésért, amikor kettejük párharcából Niki került ki győztesen.

Legvégül Szarka Dávid küzdelme következett 81 kilo­grammos felnőtt korcsoportban. Dávid a Kiyokushin karate fekete övfokozatával rendelkezik és nagyon szerette volna magát kipróbálni egy muaythai-küzdelemben. Ezért a szekszárdi klub színeiben lehetőséget kapott összemérni a tudását a Pápai Koko Gym harcosával, Stumpf Dániellel. A pápai versenyző nagyon keményen indított az első menetben. Erős kéz-láb kombinációkkal szerzett jó néhány tiszta találatot. Szerencsére Dávid vissza tudott kontrázni, majd a láthatóan fáradó ellenfele a második menetben elszenvedett tőle egy testre irányuló, jól kivitelezett forduló tolórúgást, ami után belharcban neki tudta tolni a ringsaroknak. Edzője Korpics Gábor ekkor dobta be a törölközőt, feladva a mérkőzést és megvédve a versenyzőt egy esetleges súlyosabb sérüléstől vagy kiütéstől. Dávid elnyerve a kupát, megszerezte élete első muay thai győzelmét. 

A szekszárdi csapat három arany- és két ezüstéremmel zárta a 4. Nagy András nyílt Muaythai és K-1 kupát. Balassa Nikolett a versenyszezon zárásaként decemberben még részt vesz a muay thai utánpótlás-válogatott keret edzésén Pápán. Ezt követően a Szekszárdi Muaythai Sport­egyesület versenyzői néhány hetes pihenőidőszakot tartanak, majd megkezdik a felkészülést a 2024. év hazai és nemzetközi versenyeire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!