Portré

2024.02.17. 15:40

A sportlegendáról, Harsiról szól a film

Harsi. Ez a film címe, amelynek péntek este volt bemutatója Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem itteni campusának aulájában.

Szepesi László

Harsiról készített portréfilmet Kindl Gábor és csapata

Fotó: Mártonfai Dénes

Harsi, Harsányi Mária, a köztünk élő legendás sportember, aki előbb játékosként segítette sikerre csapatát, többet is, majd edzőként nevelt, faragott sikeres, híres sportolókat, s teszi ezt napjainkban is.

A róla szóló egyórás filmet Kindl Gábor és csapata készítette, Ő évtizedek óta szervezi, rendezi az egy perces filmek világversenyét, dolgozott Los Angelesben, de inkább Szekszárdon, Szekszárdról készít hosszabb filmeket. Most, az első vetítésre kerülő portréfilmje főszereplőjének méltán választotta a nagyhangú, szigorú, de igazságos kosárlabda edzőt, akiről neveltjei – akik közül jó páran már Európa legrangosabb mérkőzésein dobják a kosarat – elmondták, óriási lelke van.

A Harsi családi film, kétszeresen is az. Mert a sport, a kosárlabda több mint a munkája, inkább az életformája a gyerekeinek is, neveltjeivel pedig nem csak csapatot, hanem valóban családot alkot. Nem csak a labdajáték szakmai fogásaira tanította, tanítja őket, kihozva a legtöbbet belőlük, hanem ugyanúgy kitartásra, pontosságra, az életre is.

A filmben szó volt a sportsikerekről, megszólaltak hajdani játékostársak, akik közül ma már többen edzők, és akikkel korábban együtt küzdött Szekszárdon, Pesten, Pakson, Bonyhádon a győzelemért. Beszéltek szülők is, mint sportanyukák, akik együtt éltek át gyermekükkel és Harsival a nehézségek ellenére is pompás éveket. A kosárlabdaélet vezetői kiemelték, hogy az ország legjobb csapatai között, a szekszárdin kívül, egyetlen olyan sincs, ahol öt saját nevelésű játékos szerepel a mérkőzéseken.

A Tarr KSC életmű díjas edzőjéről szóló film két éven át készült, s bemutatóján az egyetem auláját megtöltő közönség soraiban ott voltak a régi, s mai játékosok, a város vezetői, az alpolgármester, több képviselő, a csapat szurkolói, a kosárlabda sport szerelmesei. S mikor véget ért a vetítés – moziban az ilyen ritkán fordul elő –, felcsattant a taps. Ez a filmnek is szólt, de mikor a nézők felálltak, s szinte véget nem érően zúgott a vastaps, mindenki Harsit köszöntötte.

A Harsival készült podcast adásunkat a linkre kattintva hallgathatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!