Labdarúgás

2024.04.12. 15:00

Ezüstcsata vár a Paksra, de más miatt is érdekes lesz a Fehérvár elleni bajnoki

A jó formában lévő Fehérvár FC-t fogadja szombat este a hullámvölgybe került Paksi FC az OTP Bank Liga 28. fordulójában. A találkozó tétje nem kicsi, amelyik csapat nyer, lépéselőnybe kerül a második hely megszerzéséért.

Berg Sándor

Négy fordulóval korábban még a tabella élén állt a Paks egy ponttal megelőzve az akkor még egy meccsel kevesebbet játszó Ferencvárost és tízzel a harmadik Fehérvárt. Azóta nagyot fordult a világ, Bognár György csapata a megszerezhető tizenkettőből csak egy pontot gyűjtött be (ennél csak a két kiesőjelölt formája rosszabb), így a címvédő fővárosi zöld-fehérek szinte már bajnoki címet ünnepelhetnek, az atomvárosiaknak pedig teperniük kell a második hely megtartásáért.

„A bajnokság előtt biztosan aláírtuk volna a harmadik helyet, de amikor ennyi ideig elsők vagyunk, és ekkora előnyt szerzünk a harmadikkal szemben, nos, akkor már nem tudnánk őszintén örülni a bronzéremnek – nyilatkozta még a Ferencváros elleni derbi előtt a Nemzeti Sportnak Böde Dániel. – Mi, magyarok matekban jók vagyunk, állandóan számolgatunk, mi van, ha itt nyerünk, mi van, ha ott nem kapunk ki, pedig ennek semmi értelme, úgyis a pályán dől el minden.”

Tobias Christensenre oda kell figyelniük Balogh Balázséknak
Fotó: Árvai Károly

Nos, az atomvárosiak hazai gyepen tehetnek egy nagy lépést az ezüstérem megszerzése felé, amennyiben nyernek – vagy legalábbis döntetlent játszanak – a három meccse veretlen fehérváriak ellen. Bartosz Grzelak a szezon utolsó harmadára összerakta csapatát, amely a legutóbbi három meccsén Kecskeméten (1–0), valamint a Puskás Akadémia (0–0) és a Mezőkövesd ellen sem kapott gót (5–0).

Az Európa-bajnokság is fókuszban

Külön pikantériát ad a mérkőzésnek a két kapus szerepe, Szappanos Péter és Tóth Balázs is harcban van ugyanis az Európa-bajnoki kerettagságért. A paksi hálóőrt, aki eddig nyolc kapott gól nélküli mérkőzést hozott le az NB I-ben és múlt héten kilenc védést mutatott be a Fradi ellen, sérülése alatt éppen fehérvári riválisa váltotta a nemzeti csapatban. A 26 éves kapus tizenegy – angol kifejezéssel élve – clean sheetnél jár a bajnokságban, ami a legtöbb a mezőnyben.

Habár jó formában vannak a székesfehérváriak, a legutóbbi négy idegenbeli meccsükön csupán egy gólt lőttek, míg a Paks csak egyszer maradt gól nélkül hazai pályán (MTK, 0–0). Az atomvárosiak ráadásul eddig mind az öt bajnokijukat – 10–3-as gólaránnyal – megnyerték a 2020-ban átadott új stadionjukban a Fehérvár ellen.

OTP Bank Liga, 28. forduló
Paksi FC–Fehérvár FC
Paks, szombat, 19.30 óra. Tv: M4 Sport

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!