Cselgáncs

2024.04.24. 16:35

Pupp csütörtökön, Gercsák pénteken lép tatamira a dzsúdósok Európa-bajnokságán

Két érem a célkitűzés a magyar válogatott számára a vasárnapig tartó zágrábi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, amelyen két paksi versenyző is indul.

Teol.hu

Gercsák Szabina és Baun Ákos

Fotó: IJF

Nagy András főtitkár az MTI-nek elmondta, a két dobogós helyezés mellett két pontszerző helyet is várnak a küldöttségtől, amelyből sérülés miatt hiányozni fog a győri, de Hagymási Lászlónál Pakson készülő nehézsúlyú Sipőcz Richárd, míg a szintén harcképtelen Sáfrány Pétert Gőz Roland helyettesíti 90 kilogrammban. 

„A legfontosabb az, hogy az olimpiai részvételre esélyes hat versenyzőnk minél több pontot gyűjtsön, és stabilizálja a pozícióját. Az Eb azért fontos, mert az olimpiai kvalifikációba évente öt plusz egy versenyt lehet beszámítani, a plusz egy pedig csak kontinenstorna vagy Mesterek Kupája lehet. Utóbbi idén nincsen, tavaly Budapesten Pupp Réka ötödik, Vég Zsombor pedig hetedik lett” – fejtette ki a főtitkár.

A mostani állás szerint két paksi, Pupp Réka (52 kg) és Gercsák Szabina (70 kg), valamint Tóth Krisztián (90 kg), Özbas Szofi (63 kg), Ungvári Attila (81 kg) és kontinentális kvótával Vég Zsombor (100 kg) áll kvalifikációs helyen.

A selejtezőket 10.30, az érmes meccseket 17 órától rendezik, Pupp csütörtökön, Gercsák pénteken lép tatamira.

A zágrábi kontinenstorna utolsó napján, a vegyes csapatversenyben is indul a magyar válogatott, ebben a fiatalok kapnak lehetőséget. Ennek kapcsán Nagy András közölte, az olimpián tizenhat vegyes csapat léphet majd tatamira, ennek az a feltétele, hogy egy nemzet ki tudjon állítani három-három kvótás férfi és női dzsúdóst. Jelenleg tizenegy ilyen ország van, és ha nem lesz meg a szám, akkor a nemzetközi szövetség a mixed világranglista alapján pluszkvótákat oszt szét a részvétel érdekében.

Az olimpiai kvalifikációs menetelés június végén zárul, az Eb után májusban egy-egy Grand Prix-n és Grand Slamen, valamint a világbajnokságon, júniusban pedig egy European Open-viadalon lehet még pontokat gyűjteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!