KOSÁRLABDA

2017.07.26. 15:30

A keret változott, a célok ugyanazok Bonyhádon

Nemcsak a keretet, a szakmai stábot is megerősítette az NB I/B-ben tavaly a kilencedik helyen záró Bonyhádi KSE kosárcsapata. A klubnál történt változásokról Darabos Péter elnök beszélt.

Berg Sándor

Fotó: Makovics Kornél

Hullámzó teljesítményt nyújtott a mögöttünk hagyott idényben a Bonyhádi KSE csapata, ebben a páratlan sérüléssorozat is komoly szerepet játszott. A szezon végére azonban összeszedte magát a Rutkai Péter dirigálta egylet, és a kilencedik hellyel megtartotta másodosztályú tagságát. – Ez a helyezés jó eredménynek mondható, hiszen a középház élén végeztünk, főleg annak tudatában, hogy az előttünk végző csapatok más anyagi lehetőségekkel rendelkeznek – mondta lapunknak Darabos Péter, a BKSE elnöke. – Az elmúlt évek tendenciáinak ismeretében azt kell mondani, ez a bajnokság is kezd elmenni inkább fél profi irányba, azzal pedig, hogy ketté vált a B csoport, a felső részben igencsak megnőttek az ázsiók, amikkel nem tudjuk tartani a lépést. Ennek ellenére a jövőben is mindent meg fogunk tenni, hogy kis egyesületként ott legyünk akár az élmezőnyben.

A cél eléréséért mindent meg is tesznek, nagy változások történtek a keretet és a szakmai stábot illetően is. Távozott Gébert Zsolt (ő tanulmányai miatt Budapestre költözött), Filip Dumics és a két kölcsönjátékos, Sömenek Martin (Oroszlány) és Gulyás Milán (Atomerőmű SE) sem folytatja Bonyhádon. A völgységiekhez visszatért Faragó Péter (Vasas) és Jilling László (Veszprém) is, akik részesei voltak a történelmi sikerekben, illetve Somogyfoki Szabolcs (TF Budapest) is újra magára ölti a csapat mezét. Rajtuk kívül Gombos Ádám (paksi utánpótlás) is új igazolás, ahogy Sümegi András is annak számít, akit ugyan még tavaly szerződtettek, de sérülés miatt nem léphetett pályára. Mellette Kovács Balázs is felépült korábbi sérüléseiből, illetve Dávid Róbert is vállalni tudja a szezont, akire a fiatal szabály miatt nagy szüksége van a csapatnak. 

Ami a szakmai stábot illeti, két év után visszatér Morgen Frigyes, ő Rutkai Péterrel látja el a felmerülő feladatokat.

„A bonyhádi sportcsarnok átépítése miatt november 30-ig biztosan nem használhatjuk az épületet, addig Zombán fogadjuk aktuális ellenfelünket. Ezekre a mérkőzésekre szurkolói buszt fogunk indítani” – jegyezte meg Darabos Péter.

A felkészülést augusztus 7-én kezdi a csapat, tervben vannak edzőtáborok és mérkőzések is. Egyelőre annyi biztos, hogy az Atomerőmű SE-vel és a Bajával oda-vissza megmérkőznek Tömösváryék, zárásként pedig a szintén élvonalbeli MAFC-cal is találkoznak majd.

Változások az új idényben

Az idei évtől nem területi alapon történik a csoportok beosztása a másodosztályban, ezáltal megszűnik a kelet-nyugat felosztása. A tavalyi év első 14 csapata indul a B csoport piros csoportjában, ahol az A csoportba jutás a tét (itt kapott helyet a BKSE is), a második 14 a zöld csoportban küzd majd a piros csoportba jutásért. Ez új versenyhelyzetet teremtett és igen megerősödött a másodosztály, hiszen az élvonalban szereplő csapatoknál mellőzött játékosok a több játéklehetőség reményében egy osztállyal lejjebb igazoltak.

Idén is él a „fiatal szabály”, ami rákényszeríti a csapatokat, hogy egy 1997. január 1-je után született játékost a pályán kell, hogy tartsanak. Az úgynevezett T-licence intézményével idén sem élhetnek a csapatok, vagyis az A csoportból a keveset játszó fiatalok szerepeltetése B csoportban kettős igazolással nem megengedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!