Hírek

2010.08.05. 12:50

Megszorító csomagok: célkeresztben a közszféra és a szociális kiadások

Megszorításokat vezet be az új szlovák kormány és tegnap fogadta el megszorító intézkedéseit a cseh kabinet is. Szlovákiában, elbocsátások várhatóak a közszférában és a szociális támogatások rendszerét is módosítják. A cseh kormány pedig az állami szektoron fog spórolásba.

Világgazdaság Online

Az Iveta Radičová szlovák miniszterelnök benyújtotta kedden a parlamentnek a kormányprogramot, mely az unió képviselői által már korábban kifogásolt, a Fico kormány idején folyamatosan növekvő eladósodottságot, drasztikus gazdasági intézkedésekkel, és a szociális és egészségügyi reformok folytatásával szorítaná vissza. A kormány követni kívánja a magyar kormány példáját, és a megszorítások terheit a gazdaságra hárítaná és minél kisebb mértékben terhelné csupán a választókat.

A szlovák kormányprogram vitája csütörtökön is folytatódik, de már biztos, hogy a program elfogadása esetén a kormány mintegy 20 ezer állami hivatalnok elbocsátását tervezi. Ivan Miklos pénzügyminiszter szeretné „egészségesebbé” tenni a szlovák gazdaságot – írja a Pravda című napilap. A lap értesülései szerint Miklos levélben már tájékoztatta a minisztériumokat és állami hivatalokat, hogy jövő évben 10 százalékkal alacsonyabb összeget kapnak a bérekre, mint az idén. Ez lényegében azt jelenti, hogy a mintegy 230 ezer állami hivatalnokból több mint 20 ezerre elbocsátás vár. A szlovák állami szférában jövőre általános lesz a bércsökkentés, illetve a befagyasztás.

A kormány tervei közt szerepel több szociális támogatás megszüntetése, egységesítenék a gyest, és kisebb változásokat vezetnének be a nyugdíjrendszerben is. Így januártól megszüntetnék a születéskor járó kiegészítő támogatást, vagyis a 829,86 euró összegű támogatás helyett minden gyermek után csak az alapösszeget 151,37 eurót kapnak a szülők. Átalakul a gyes, egységesítik a jelenleg kétféle összegű és folyósítási idejű családtámogatást.

Nagyobb mértékű változásokat 2012-től vezetne be az új koalíciós kormány, de a gyermek születésekor járó támogatás és a gyes módosításai már 2011 januárjától fokozatosan lépnének életbe. Az egységes gyes összege januártól várhatóan 180-190 euró lesz havonta, tekintet nélkül arra, hogy a szülő dolgozik-e.

Már januártól kisebb változások várhatóak a nyugdíjrendszerben, a valorizáció és a nyugdíjak megállapítása azonban várhatóan csak 2012-től módosul. A pályakezdők januártól kötelezően nyugdíjpénztári taggá válnak, vagyis visszaáll a 2008 előtti gyakorlat. A fiatalok azonban a belépést követően egy éven belül még visszatérhetnek az egypilléres rendszerbe. A nyugdíjrendszer mélyebb változásait meghatározó törvényeket jövőre készíti el a szaktárca.

Csehország: közszféra leépítése, beruházások leállítása

A cseh koalíciós kormány szerdán fogadta el programját, mely célja az államháztartás hiányának további növekedését megállítani, és, hogy 2016-ban kiegyenlített legyen az állami költségvetés kiadási és bevételi oldala, és megvalósítani a nyugdíjreformot – Petr Necas kormányfő nyilatkozata szerint.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint az állami bevételeket 20 milliárd koronával megnövelnék, hogy a jövő évi költségvetés hiánya 135 milliárd koronás legyen, ami a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékának felel meg. A programnyilatkozat is figyelmeztet: amennyiben nem foganatosítanak megszorító intézkedéseket, Csehország adósságcsapdába kerülhet. A takarékossági intézkedések alapvetően az állami szektort, s az állami alkalmazottakat érintik.

Idén és jövőre megtakarítási okokból 51 infrastrukturális beruházást állít le a cseh kormány – írja a szlovákiai Új Szó. A leállítás olyan fontos gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéseket is érint, mint a Drezda Prága közt épülő D8-as autópálya. Vít Bárta közlekedési miniszter koncepciójából kiderül, az 51 építkezés félbehagyására abban az esetben lesz szükség, ha tárcájának ugyanolyan arányban kell megtakarítania, mint a többinek. Nyolc leállítandó építkezés esetén Prága Európai Uniós forrásoktól is elesne.

Románia: áfa emelés, bér csökkentés

Romániában az IMF megállapodásnak megfelelően költségvetési megszorítások mennek végbe az idén, hogy a GDP arányos államháztartási hiány ne haladja meg a 6,8 százalékot. Korábban a román kormány és az IMF is a román gazdaság stagnálására vagy legrosszabb esetben 0,5 százalékos csökkenését várták 2010-re, de a megszorító intézkedések hatására várhatóan 1,7-1,9 százalékkal csökken idén a román bruttó össztermék.

A román kormány sürgősségi kormányrendelettel emelte meg az áfa mértékét 19-ről 24 százalékra, hogy a takarékossági csomag és az áfa emelés már július elsejétől életbe lépjen. A korábban bejelentett intézkedések, mint a közszféra béreinek 25 százalékkal, a nyugdíjak 15 százalékkal történő csökkentése hatalmas tiltakozásokat váltott ki. A csomagot véleményezésre át is adták az alkotmánybíróság számára, amely a nyugdíjakra vonatkozó részt elfogadhatatlannak találta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!