klímaváltozás

2017.11.30. 17:00

Ami most fikció, az valósággá válhat

A bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait.

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

A Tolna Megyei Önkormányzat 30 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósítja meg a megyei klímastratégiát. Az elmúlt hónapokban megyeszerte megtartott konferenciák, workshopok eredményeit, valamint az elkészült megyei stratégia társadalmi verzióját ismertette a Vármegyeháza dísztermében az önkormányzat és a Dipol Csoport. Váradi Zsuzsanna, a csoport klímadivíziójának vezetője a lakosság szemléletformálásának fontosságát emelte ki. A geográfus szakember szerint súlyos kérdés a közlekedés, csökkenteni kellene az autóhasználatot. A fosszilis energiahordozók redukálása is kulcskérdés. Dr. Bóna Csaba és Kovács Szilvia a 15 településen tartott klímanapok tapasztalatairól számolt be, a lakosság részéről nyitottság volt érzékelhető.

Baka György, a Zöldtárs Alapítvány vezetője Barack Obama volt amerikai elnök 2015-ös párizsi klímacsúcson tartott beszédéből vett idézettel kezdte: „A mi nemzedékünk az első, amelyik a bőrén érzi a klímaváltozást, s egyúttal az utolsó, amelyik még tehet is ellene.” Majd levetítette az „Időjárás 2050” című kisfilmet, amely a jelenlegi tendenciák alapján az ország várható időjárását mutatja be. A résztvevők néma csendben nézték a videót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!