bírósági ítélet

2019.05.01. 14:00

Verekedett, baltával fenyegetőzött a férfi

Három év, három hónap börtönbüntetésre ítélt és négy évre eltiltott a közügyek gyakorlásától a Szekszárdi Járásbíróság egy a saját házát felgyújtó 44 éves férfit.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Bűnösnek mondott ki egy férfit a bíróság közveszélyokozás és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője. A vádlott, aki egy Tolna megyei községben élt élettársával és három kiskorú gyermekével, személyiségzavarban és alkoholfüggőségben szenved, de ez a cselekménye következményeinek a felismerésében nem korlátozta. A férfi italozása miatt rendszeresek voltak a viták a családban.

Tavaly augusztus 30-án történt, hogy az ittas vádlott féltékenységből ököllel arcon ütötte a ház előtt elhaladó falubeli ismerősét, akivel dulakodásba keveredett, majd a ház udvaráról magához vett egy kisbaltát, és azzal fenyegette meg a sértettet.

Ez után négy héttel, szeptember 27-én ismét veszekedés alakult ki az élettársak között, melynek az lett a vége, hogy az asszony a már kora délután ittas vádlottat otthagyta, mert az óvodából haza kellett hozni az egyik gyermeküket. A férfi még az asszony után kiabált, hogy ne menjen el, mert felgyújtja a házat.

A fenyegetést az asszony nem vette komolyan, azonban a házban egyedül maradó vádlott felgyújtott két ágyat, és elhagyta a lakást, majd kihívta a tűzoltókat. A tűz olyan gyorsan terjedt, hogy a ház teljesen leégett. Az égő épületből a tűzoltóknak sikerült kivinni egy PB gázpalackot még mielőtt felrobbant volna. Ha ez bekövetkezik, a robbanás 50 méteres körzetben nagy pusztítást okozott volna.

A vádlott a bűncselekmények elkövetését az előkészítő ülésen beismerte, ezért a bíróság további bizonyítás nélkül azonnal ítéletet hozott. Enyhítő körülményként értékelték a vádlott büntetlen előéletét, megbánó magatartását és a beismerő vallomását, valamint személyiségzavarát. Súlyosító körülmény viszont, hogy alkoholos befolyásoltság állapotában követte el a több ember életét veszélyeztető bűncselekményt, melyben a súlyos következmények elmaradása kizárólag a tűzoltók gyors és szakszerű közbeavatkozásának volt köszönhető.

Az ítéletet a vádlott, a védő és az ügyész is tudomásul vette, így az jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában