Közélet

2008.12.21. 16:16

Áll a bál! Halottakért harcol a két temetkezési vállalkozó

Januárban rendeletet alkot az önkormányzat, amelyben meghatározza a temetkezési díjakat, amelyek bekerülnek a sírkerti szabályzatba. Így próbálnak véget vetni a két szolgáltató közti harcnak Tolnán és Mözsön.

Wessely Gábor

A tolnai és a mözsi temető 1997-ig az önkormányzat kezelésében volt, idén év elején azonban átvette a katolikus egyház. A működtetési feladatokat viszont nem tudják felvállalni, ezért ezekkel – a korábbi évekhez hasonlóan – a Nyakas László által irányított Panteon Kft. bízták meg. Az egyházközösség egy temetői szabályzatot írt alá a céggel, miszerint az összes temetési feladatot, a sír kiásását, a koporsó leeresztését, majd behantolását kizárólag csak az üzemeltető végezheti. Ha a koszorúkat nem lehet kézben a sírhoz vinni, a cég járművével és személyzetével kell azokat odaszállítani.

Mivel két-három éve megjelent egy másik szolgáltató, a Botta György által vezetett Gyertyaláng Kft. is a piacon, vita alakult ki arról, helyes-e a kizárólagosság. A konkurens cég szerint a Panteon Kft. ki akarja szorítani őket, pedig ők kedvezőbb árakat kínálnak. A helyiek egy része is hasonló képen vélekedik, mert van, aki családi hagyomány alapján a Gyertyalánggal szeretne temettetni, és úgy érzik, jogaik csorbulnak. Mint arról korábban beszámoltunk, áprilistól az árak is jelentősen megugrottak, és ezt is sokan sérelmezik.


Nyakas László azonban úgy nyilatkozik, hogy az ő tarifáik versenyképesek, bárki máséval szemben. Üzemeltetőként a Panteon Kft. a temetői rend betartására és betarttatására hivatott. Egyébként ezzel semmi probléma nem volt, amíg a Gyertyaláng Kft. meg nem jelent, és fel nem kavarta.
Botta György viszont úgy látja, hogy amíg új pap nem került Tolnára, addig voltak rendben a dolgok. Mert Keresztes Andor a Panteont favorizálja.

Ezzel szemben a plébános azt hangsúlyozza, hogy az ő megjelenésével semmi nem változott e téren. Másfél éve került a tolnai egyházközség élére, a Panteonnal aláírt üzemeltetési szerződés viszont sokkal korábbi, 1997-es keltezésű. Hozzátette: számos helyen alkalmazzák ezt a gyakorlatot, miszerint bizonyos dolgokat csak az üzemeltető végezhet el. Hiszen ő vállalja a felelősséget is a sírokért, amiket eladott.
Végül elmondta, a temetővel kapcsolatos költségek jelentős részét a város állja – villany-, víz- és szemétdíj –, és mivel a ravatalozó is az övé, kapjon hét beleszólást a működtetésbe, és egyeztessenek a szolgáltatási díjakról.

A polgármester, dr. Sümegi Zoltán is megerősítette, a sírkertek ugyan egyházi kézben vannak, de köztemetőként is funkcionálnak, ezért januárban rendeletet alkot az önkormányzat, amelyben egységes szolgáltatási díjakat határoz meg. Ugyanakkor az egyházközség képviselő-testülete temetői szabályzatot szentesít, amelybe a tarifatételek bekerülnek. Reméli a polgármester, hogy ezzel megnyugszanak a kedélyek.

Jó, ha a temető egy kézben van, ha nem áshat és építhet benne akárki, akármikor. Ezért, bizonyos előnyökben részesülhet az üzemeltető cég – a jogi szabályozás szerint is – más vállalkozásokkal szemben. Például sírásást, hantolást, urnaelhelyezést kizárólag az ő emberei végezhetnek – tette hozzá dr. Sümegi Zoltán. Majd kiemelte, teljes monopólium nem illeti meg az üzemeltetőt, de bizonyos tevékenységeket megtarthat magának. Egyéb kegyeleti szolgáltatást azonban más szakcég is elláthat. Erről a legutóbbi önkormányzati képviselő-testületi ülésen is tárgyaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!