Közélet

2009.06.14. 08:32

Mátrix a kórházban: Neóként sürögnek az ápolók

Mátrixrendszerű ápolást vezettek be a dombóvári és a szekszárdi kórház egyes osztályain. A rendszer lényege, hogy az ebben részt vevő osztályokon közös az ápolás.

TEOL/F. Kováts Éva

Egy kórteremben ápolják a sebészeti és a nőgyógyászati betegeket műtét után Dombóváron. Az urológiai osztályon dolgozó nővér ellátja a friss mandulaműtöttet, a fül-orr gégészeten dolgozó ápoló a prosztatával bent fekvő beteget Szekszárdon.

A mátrixrendszerben megszűnnek a hagyományos értelemben vett osztályok és a különböző betegségben szenvedő betegeket ápolási igényük szerint helyezik el ugyanazon a folyosón vagy akár ugyanabban a kórteremben. Van, akinek ez manapság még furcsa, de előbb-utóbb egyre több kórházban vezetik be ezt a módszert. Tolna megyében először a dombóvári városi kórházban találkozhattak ezzel a páciensek.

– A mátrixrendszer lényege, hogy az orvosnak betege van, a nővérnek pedig kórterme, mutat rá a Szent Lukács Kórházban 2001. óta működő rendszer lényegére dr. Kerekes László igazgató.

Az egészségügyi intézményben sebészeti és belgyógyászati mátrixot hoztak létre. A belgyógyászati mátrixba tartozik az I. és II. belgyógyászat, a gyerekosztály és az idegosztály. A sebészeti mátrixba az operatív, műtétes szakmák – általános sebészet, baleseti sebészet, orr-fül-gégészet, nőgyógyászat – tartoznak. Ezek a kórtermek a kórház azonos szárnyain vannak. A rendszer bevezetése óta a részlegeken az ápolás közös, de az orvosi ellátás nem, az megmaradt szakmaspecifikusnak.

Ez adott esetben azt jelenti, hogy például a nőgyógyászati és a sebészeti operáción átesett betegek azonos kórterembe kerülhetnek, és ugyan azok az ápolónők látják el őket. De a nőgyógyászati problémával beutalt beteghez a nőgyógyász szakorvos megy, a sebészeti beteghez a sebészorvos.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A dombóvári kórház sebészeti osztályán Gál Gyula vérnyomását méri Vonyóné Böjte Rozália szakápoló
[/caption]

– A sebészeti szakmáknál az ápolás hasonló, sok a közös vonás - magyarázta dr. Kerekes László. – Egy hasi műtétnél mindegy, hogy azt nőgyógyászati vagy sebészeti szempontból végezték el, az ápolási feladatok ugyanazok, a betegek hasonló ellátást – sebkezelést, kötözést, fájdalomcsillapítást - igényelnek. Orvosi szakmánként megmaradtak a vezető főorvosok, akik közül egy személy egyben ellátja a mátrix felügyeletét is. Az ápoló személyzetnek mátrixonként egy vezető ápolója van.

Az eltelt nyolc év tapasztalatait figyelembe véve a mátrix ápolási rendszert dr. Kerekes László jónak tartja. Nagy előnye, hogy az aktuális betegforgalom jobban irányítható, jobb az ágykihasználás és a munkaerő kihasználása. Ha az egyik osztályon nem elég a meghatározott ágyszám, akkor a beteget nyugodtan tehetik a másik osztályhoz tartozó kórterembe, ahol van szabad ágy. Iskolai szünetben például mindig megnő a mandulaműtétek száma, ilyenkor ha nem elég a 15 ágy, akkor a sebészeten kapnak egy szabad kórtermet az orr-fül-gégészek.

A rendszernek köszönhetően az ágyak naponta rugalmasan átcsoportosíthatók. Jelentősen csökken a várakozási idő, könnyebbé vált a betegek előjegyzése, kórházba juttatása.

Szekszárdon a Balassa János Megyei Kórházban három területen vezettek be eddig mátrix rendszerű ápolást – mondta Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató.

Az egyik a hegyen lévő belgyógyászati tömbben található, itt az egy folyosón lévő III. sz. belgyógyászati (diabetes) osztály és az onkológiai-hematológiai osztály működik ilyen formában hatodik éve. A két osztályon közös ápolószemélyzet van, akiket egy főnővér irányít, de ugyanakkor két osztályvezető főorvos van.

A másik részleg a kórházban a reumatológiai osztályon van, ahol három éve vezették be a mátrix ápolási rendszert. Itt a mozgásszervi  rehabilitációs és a reumatológiai osztálynak azonos az ápolószemélyzete, de itt is külön osztályvezető főorvosok vannak. A harmadik mátrix az urológiai és a fül-orr-gégészeti osztály, melyek „összeházasítására" a B-épület rekonstrukcióját követően került sor, miután mindkét osztályon különböző okok miatt lecsökkent a betegforgalom.

Szekszárdon nem egyértelműen jók a tapasztalatok

A dombóvári kórházhoz képest Szekszárdon bonyolultabb a helyzet, Gliedné Tillmann Erzsébet tapasztalatai nem egyértelműen pozitívak. Mert bár az alapápolási feladatok - ágyneműhúzás, betegmosdatás, egyebek - a mátrix rendszerben itt is ugyanazok, de emellett speciális szakápolási igények is jelentkeznek, az onkológián például a citosztatikumok előkészítését csak olyan dolgozó végezheti el, akinek erre képesítése van.

Összegezve a tapasztalatokat, igazán zökkenőmentesen annál az egészségügyi intézménynél működik a mátrixrendszerű ápolás, ahol hasonló orvosi szakmai területeken, egy tömbben hozták létre azt.

Összegezve a tapasztalatokat, igazán zökkenőmentesen annál az egészségügyi intézménynél működik a mátrixrendszerű ápolás, ahol hasonló orvosi szakmai területeken, egy tömbben hozták létre azt. A dombóvári kórház sebészeti osztályán Gál Gyula vérnyomását méri Vonyóné Böjte Rozália szakápoló -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!