Közélet

2010.01.05. 15:04

A sárga csekk is segít a józanodásban

Az ünnepek idején nem volt az átlagosnál több beteg a Balassa János Megyei Kórház palánki rehabilitációs osztályának detoxikáló részlegén – árulta el dr. Kutas Mária főorvos.

TEOL/Hanol Erzsébet

Szilveszterkor és Újévkor összesen hét személyt szállítottak be hozzájuk. Ugyanakkor az elmúlt évben megnövekedett az alkoholmérgezéssel kezeltek száma. Többször volt olyan hónap, amikor ötven fölötti volt a beszállítottak száma. A korábbi átlag 25-30 kezelt volt havonta. A tavaszi időszakban kétszer is megdőlt a napi csúcs, ami hét személyt jelent. Ám egyik esetben sem valamilyen ünnep miatt volt a teltház.

A detoxikáló öt férőhelyes. Műszakonként egy ápoló és az ügyeletes orvos látja el az alkoholmérgezettek felügyeletét. A kezeltek javarészt férfiak, a beszállítottak nagyjából négyötöde közülük kerül ki. De megdöbbentően sok a fiatal – mondta dr. Kutas Mária. Legtöbbjük munkanélküli hajléktalan, fiatal felnőtt. És sajnos sok a visszatérő – tette hozzá a főorvos. A kiskorúakról viszont nem tud beszámolni, a tizennyolc év alattiak ugyanis a gyermekosztályra kerülnek.

A kezelésről elmondta, hogy nemigen alkalmaznak gyomormosást, inkább szoros megfigyelés mellett kivárják, hogy a páciens kijózanodjon. Gyógyszereket is csak mérsékelten adagolnak, nehogy az elfedje az esetleges sérülések következményeit. Rendőrök bárhonnan, a mentők közterületről szállíthatnak be ittas állapotban lévő személyt, valamint a kórház más osztályairól küldhetik detoxikálóba az arra szorulót. Elvonóra csak előjegyzés alapján és kizárólag önkéntesen kerülhet be az alkoholbeteg. Családtag kérésére még alkoholmérgezettet sem vesznek fel.

A detoxikáló munkatársai búcsúzóul egy 6300 forintról szóló csekket nyújtanak át a kezeltnek. Dr. Kutas Mária azt mondja tud olyanról, aki be is fizette azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!