Közélet

2010.09.08. 19:29

Rosszhírű cigánycsalád miatt alakítottak polgárőrséget

Nem sokkal egy roma család beköltözése után lakossági kezdeményezésre megalakították a polgárőrséget Szárazdon. A helyiek közül ugyanis sokan féltik a falu békéjét a rossz hírű családtól. Akik viszont úgy érzik, jóban vannak a helybéliekkel.

Steinbach Zsolt

– Itt nincs aki piszkál bennünket, mi sem piszkálunk senkit – fogalmazott Csurán András, a Szárazdra nagyjából egy hónapja beköltözött roma család feje. Az egykor a Paks melletti Bedőtanyán is élt família Faddról érkezett a Gyönk melletti, mintegy kétszáznegyven lélekszámú zsáktelepülésre.

Csurán András és felesége azt mondta, ők akartak eljönni Faddról, mert ott a családjukat ugyanúgy tekintették, mint azokat a cigányokat, akik a balhékat csinálták. Holott ők nem kocsmáznak, nem hangoskodnak és nincsenek úgymond rászorulva a lopásra.

Bár a szárazdiak szerint nagy a jövés-menés Csuránék Béke utcai otthonában, ottjártunkkor a család felnőtt tagjai közül csak a családfő és felesége volt otthon.

Invitáltak, hogy nézzük meg a nagy, régi, fürdőszobás parasztházat, amit a faddi önkormányzat által megvásárolt ingatlan árából vettek. A három, frissen kifestett, tágas szobában rend és tisztaság volt. Az egyik helyiségben összehajtogatott gyerekruhák és iskolai felszerelések sorakoztak: Csuránék remélik, hogy a jobb lakáskörülményeik lehetővé teszik az év eleji faddi tbc-fertőzés kapcsán állami gondozásba vett unokáik belátható időn belüli hazatérését. A szárazdi házban lakik ugyanis Csurán Andrásék menye is, az a hétgyermekes fiatalasszony, aki januárban tbc-ben megbetegedett Faddon.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csurán András és családja azért költözött Szárazdra, mert Faddon egy kalap alá vették őket a balhés cigányokkal
[/caption]
Míg Csuránék úgy vélik, jó a kapcsolatuk a helybéliekkel, ezt nem minden szárazdi érzi így. Igaz, akikkel beszéltünk a faluban, többnyire úgymond várakozó állásponton voltak. Csuránék egyik szomszédjában egy Budapestről, szintén augusztusban  Szárazdra költözött, háromgyerekes család él.

Gasló Andrea azt mondta, nem tud rosszat mondani Csuránékról, nekik rosszat eddig még nem tettek. Egyszer hangosak voltak, akkor szóltak nekik és az önkormányzatnak is, azóta csend van.

A polgármester, Budai Mária szerint viszont a helyiek féltik a település nyugalmát. Nem az új beköltözők származása miatt, hiszen tavaly már érkezett egy cigány család a településre, akikkel semmi probléma. A faddi famíliának azonban rossz a híre. A polgármester úgy érzi, a település sem kulturális értelemben, sem az intézményi háttér tekintetében nincs felkészülve egy ilyen család fogadására.

Példaként említette, hogy a falunapon a néhány napja érkezett família tagjai már le akarták szedni a színpadról a zenészeket, mert más zenét akartak hallgatni. A faluvezető azt sem tudja, hogy ha a családhoz visszatérhetnek a kisgyermekeik, hogyan tudják majd megoldani az óvodába vitelüket, mivel a falunak nincs plusz szállító kapacitása.

Ő úgy véli egyébként, hogy Csuránék a szavak szintjén valóban együttműködőek, úgymond jól elő tudják magukat adni. A gyakorlat azonban más.

A család beköltözése kapcsán mindenesetre tartottak már lakossági fórumot, amelyen a beköltözők is részt vettek. Lakossági kezdeményezésre pedig megalakították a helyi polgárőrséget, ahová már huszonketten jelentkeztek.
Elvétve fordult elő bűncselekmény a faluban

A polgármester szerint hosszú évek óta nem történt bűncselekmény Szárazdon. Ám mióta a faddi család beköltözött a faluba, történt lopás. Budai Mária hozzátette: ezzel természetesen nem azt állítja, hogy a beköltözőkhöz köthető a bűncselekmény. Badáczy Szabolcs, a Tamási Rendőrkapitányság hivatalvezetője közölte: a bűnesetek szempontjából Szárazd valóban nem fertőzött település. Az is tény, hogy történt egy bűncselekmény a család beköltözése óta. A nyomozás jelenlegi állása szerint azonban ez az eset nem köthető ezen család tagjaihoz.

Steinbach Zsolt Csurán András és családja azért költözött Szárazdra, mert Faddon egy kalap alá vették őket a balhés cigányokkal -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!