Közélet

2010.10.14. 20:00

Bravúrt hajtott végre a fideszes elnök

Alakuló ülést tartott csütörtökön a Tolna megyei önkormányzat Szekszárdon, a vármegyeháza dísztermében. A képviselők elnököt és két alelnököt is választottak.

Szeri Árpád

Dr. Puskás Imre végrehajtotta azt a bravúrt, amire a rendszerváltás óta egyetlen elődje sem volt képes: második ciklusra is helyet foglal a megyei önkormányzat elnöki székében.

Tegyük hozzá, hogy Kapitány Zsolt és - a korelnökként a levezetésben ténykedő - dr. Pálos Miklós ugyancsak duplázott: a szavazás eredményeképpen mindketten továbbra is alelnökök maradtak, előbbi foglalkoztatási jogviszonyban, utóbbi társadalmi megbízatással.

Az ülésen - a Himnusz taktusai után - dr. Fusz György, a Területi Választási Bizottság elnöke adott tájékoztatást az október 3-i választások megyei eredményeiről, majd jó munkát kívánt az esküjüket letevő képviselőknek. Akik egyébként immár a korábbihoz képest jóval kisebb létszámban intézik a köz ügyeit: negyven helyett mindösszesen tizenöten maradtak az önkormányzati reform után.

Megváltozott az ülésterem képe is, az egymás mögött sorakozó padsorokból a parketta közepén négyszögbe rendezett formáció maradt, családiasabb jelleggel. Azt majd a jövő dönti el, hogy a három pártból - nagyság szerint: Fidesz-KDNP, MSZP és Jobbik - álló közgyűlés mennyire találja meg a közös hangot.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A képviselők letették az esküt. A korábbihoz képest jóval kisebb létszámban intézik a köz ügyeit: tizenöten maradtak az önkormányzati reform után Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
Mindenesetre dr. Puskás Imre új értékrendet szorgalmazó székfoglaló beszédében többek között azt hangsúlyozta: eddigi munkája is bizonyítja, hogy  nem a konfrontációt, hanem a megegyezést kereste a tőle eltérő politikai álláspontot valló képviselőkkel is.

A legfontosabb érdek a megye érdeke. Ebből a szempontból az elnök részben elégedett, hiszen nagyjából hétmilliárd forintra tehető az az összeg, ami pályázati forrásból hasznosult, illetve hasznosul a megye javára. Ezzel szemben a korábbi kormányzat politikája következtében a megye három-négymilliárd forint központi támogatástól esett el.

A hiányt hitelfelvételek pótolták, legalábbis részben: ám a kölcsönöket vissza kell fizetni és ez a jövőben is súlyos terhet ró a megyére. Dr. Puskás Imre pénzügyi szempontból nem ígért diadalmenetet, arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő év is várhatóan a szűk esztendők sorát gyarapítja.

Az amúgy nyugodt mederben haladó ülés egyetlen esetben keltett hullámokat, jelesül az elnök és a két alelnök illetményének, illetve tiszteletdíjának meghatározásakor.

Tóth Endre, a Jobbik képviselője kétségeit fejezte ki az iránt, hogy vajon dr. Puskás Imre képes-e országgyűlési képviselői munkája, három parlamenti bizottságban való résztvétele mellett a megyei közgyűlési elnöki teendőit is maradéktalanul ellátni: ezzel együtt felére javasolta csökkenteni az elnöki illetményt.

Széles András, a Fidesz-frakció vezetője, valamint dr. Pálos Miklós visszautasította Tóth Endre megfogalmazásait; a képviselők többsége megszavazta azt, hogy dr. Puskás Imre illetménye - havi bruttóban -  615.000 forint, Kapitány Zsolt illetménye 533.000 forint, dr. Pálos Miklós tiszteletdíja pedig 266.400 forint legyen.

Az ülésen megalakították a jogi és ügyrendi bizottságot dr. Égi Csaba, a pénzügyi és gazdasági bizottság Széles András, valamint a humán bizottságot Kerecsényi Márton elnökletével. Végül arról is határoztak, hogy a megye egymillió forinttal támogatja a vörösiszap-katasztrófa kárvallottait.

A megyei önkormányzat közgyűlésének tagjai

Fidesz-KDNP frakció: Széles András frakcióvezető, dr. Égi Csaba, Kapitány Zsolt, Kerecsényi Márton, Márkus György, dr. Pálos Miklós, Porga Ferenc, dr. Puskás Imre, dr. Sümegi Zoltán, Takács Zoltán.

MSZP frakció: Frankné Dr. Kovács Szilvia frakcióvezető, Krauss Péter, Takács László.

Jobbik: László Ferenc, Tóth Endre.

MSZP frakció: Frankné Dr. Kovács Szilvia frakcióvezető, Krauss Péter, Takács László.

Jobbik: László Ferenc, Tóth Endre. A képviselők letették az esküt. A korábbihoz képest jóval kisebb létszámban intézik a köz ügyeit: tizenöten maradtak az önkormányzati reform után Fotó: Mártonfai Dénes -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!