Közélet

2011.04.09. 15:34

Az ellenőrzésekre és a megelőzésre koncetrál a NAV

Januártól több változás is történt a vámhivatalok munkájában. Egyrészt az adóigazgatóságokkal közös szervezeti egységbe kerültek, másrészt ismét megyei rendszerben folyik a munka a NAV létrehozása folytán. Fülöp Ferenc Somogyból került a Tolna megyei igazgatóság élére.

TEOL/Mauthner Ilona

Január 1-től új igazgatója van a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) Tolna megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságának. Fülöp Ferenc őrnagy 41 éves, nős, nagyatádi származású, 18 éve hivatásos pénzügyőr. A munkáját a nagyatádi vámhivatalnál kezdte, ott volt parancsnok, majd Kaposváron vezette a megyei vámhivatal munkáját, január 1-től pedig Szekszárdon igazgató.

Fülöp Ferenc hírportálunknak azt mondta, a szervezeti változások ellenére a munkájukban az állandóság a jellemző. Továbbra is az ellenőrzések, az ügyfelek kiszolgálása, a bevallások feldolgozása és a megelőzés a legfontosabb feladatuk. Január óta - az adó- és vámigazgatóság együttműködésének köszönhetően - a közös ellenőrzések gyakoribbak, a munka gördülékenyebb.

A megyei igazgatósághoz tartozik a gázolaj után járó támogatási kérelmek feldolgozása, és az ezzel járó visszautalások is. Idén eddig a várható gázolaj visszaigénylési támogatásoknak a negyede érkezett be. A többség postán küldi be a szükséges nyomtatványokat (amit a falugazdászok már leigazoltak), noha elektronikus úton ez egyszerűbb és gyorsabb lenne.

Nagyobb önállóságot kaptak a megyei igazgatóságok például a foglalkoztatás területén is. Tolna megyében egyébként minden hely be van töltve, de egy-egy munkatársra így is sok munka jut. Továbbra is kiemelt feladat marad a közúti, piaci, közterületi ellenőrzés.

A közúton a jövedéki termékeket, a veszélyes anyagok szállítását, a gépkocsik tankjában lévő gázolaj minőségét, a tahográf adatait ellenőrzik. A mobil-laborok ma már elterjedtek, ezekkel a gázolaj mintát, de akár az alkoholterméket is azonnal meg lehet vizsgálni. Kiemelt feladat a szórakozóhelyek, diszkók ellenőrzése.

Mint ismert, tavaly változás történt a pálinkafőzetéssel kapcsolatban, mely könnyebbséget biztosít a főzetőknek. Akkor a szeszfőzdék vezetői attól tartottak, jelentősen visszaesik majd a bérmunkájuk.
Fülöp Ferenc elmondta, nem esett vissza számottevően a bérfőzéssel készíttetett pálinka mennyisége.

Ennek oka, az emberek rájöttek, a házi pálinkafőzéshez szükséges eszközök viszonylag drágák, és emellett érteni is kell a cefre feldolgozásához, különben rossz minőségű szeszesital lesz az eredmény.

Ami a fémkereskedést illeti, tavaly 24 ellenőrzést végeztek a szekszárdi vámhivatal munkatársai, ebből csupán két esetben kellett szabálysértési bírságot megállapítani. Összességében elmondható, ezen a területen is igyekeznek betartani a szabályokat az erre szakosodott vállalkozók.

A környezetvédelmi termékdíjat öt éve vezették be, de még mindig vannak olyan érintettek, akiknek ez újdonságot jelent. Az ellenőrzött ügyfelek közel fele nem tett eleget a jogszabályban előírt bejelentkezési kötelezettségének. Olyan vállalkozó is akadt, aki azt sem tudta, mi az a termékdíj, pedig már második éve, hogy átalányt is lehet fizetni, így kiváltható a sok adminisztráció is.

Az átalány összegét az elmúlt évi árbevétel alapján számolják ki: ha az árbevétel a 10 millió forintot nem haladja meg, akkor a termékdíj egy évre 2000 forint, ha 10 és 50 millió között van, akkor 7000 forintot kell befizetni. Aki jövőre akar csatlakozni az átalánydíj fizetési lehetőséghez, annak április 20-ig kell erről nyilatkoznia a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!