Közélet

2011.04.05. 08:12

Pattanásig feszült helyzet: a cigányokat okolják Fürgeden

A napsütés legalábbis kellemes volt a napokban Fürgeden. A település lakóinak hangulatáról ugyanez nem feltétlenül igaz. A kedélyeket az utóbbi időben a sok betörés és egy gázolás is borzolta.

Steinbach Zsolt

– Fajgyűlölet van a faluban a baleset óta – vélte a fürgedi vegyesbolt előtt Orsós Marianna, amikor ottjártunkkor megszólítottuk. A fiatal roma nő azt mondta, hogy ő a cigányokat életveszélyesen fenyegető internetes bejegyzésekről is hallott a történtek után.

Nemrégiben egy helyi férfi autóval elütött egy kerékpárjával szabályosan közlekedő idős embert, aki később belehalt sérüléseibe. Az autósnak nem volt jogosítványa, a kocsinak pedig műszakija.

A sofőr cigány nemzetiségű, a baleset áldozata nem. A történtek miatt nagy volt a felháborodás. És Fürgeden más is borzolja a kedélyeket: az utóbbi időben sorozatossá váltak a betörések, amelyeknek elkövetőit állítólag ismerik.

Egy a helyi viszonyokat jól ismerő helybéli nő szerint ez nem csupán feltételezés, hanem tény, a rendőrség felderített ilyen ügyeket. Úgy véli, a bűncselekmények és egyes családok viselkedése miatt a feszültség már a baleset előtt is megvolt a jelentős részben cigányok lakta faluban. Hozzátette, hogy a helyi romák sem egyformák, közöttük is vannak, akik igyekeznek rendezett körülmények között élni.

Ez azonban egyre nehezebb mindenkinek, hiszen munkalehetőség az idén erősen leszűkített helyi közfoglalkoztatáson kívül szinte egyáltalán nincs.
– Huszonnyolcezer forintos segélyből pedig művészet megélni – fogalmazott a nő.

A közfoglalkoztatás állami szűkítése Orsós Csabának sem tetszik. A kétgyerekes roma fiatalember azt mondta, hogy mindenki dolgozni szeretne, de nincs munka, „el vagyunk zárva mindenütt”.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fürgeden továbbra is a törvényes úton kívánnak haladni, még ha a szabályokat nem is tartja mindenki tiszteletben (képünk illusztráció)
[/caption]
A fürgedi helyzet téma volt a múlt heti kistérségi közbiztonsági egyeztető fórumon is, ahol Barkóczi József polgármester felvetésére dr. Bognár Szilveszter tamási rendőrkapitány azt mondta: növelték a rendőri jelenlétet Fürgeden, mindent megtesznek a rend helyreállítására. Emlékeztetett viszont arra, hogy sok helyen nyomorban élnek emberek, akiknek nincs lehetőségük dolgozni.

– A bűnözést természetesen nem lehet támogatni, de a rendőrök is sokszor átérzik ezeknek az embereknek a helyzetét – mondta a kapitány.
Az emberek többsége mindenesetre rendet szeretne.

A fürgedi Gyémánt Éva is, aki azt mondta: voltak, akik gárdistákat akartak hívni a faluba, de ezt ő nem tartja megoldásnak. – Ők elmennek, mi pedig itt maradunk – magyarázta.

A gárda helyett a helyi polgárőrséget támogatná, és azt is egyfajta lehetséges megoldásnak tartaná, ha a falu közössége felkeresné a renitens családokat, és nyomatékosan közölnék velük, hogy a szabályokat nekik is be kell tartaniuk.

Véleménye megegyezik a polgármesterével is. Barkóczi József hétfő estére hívott össze gyűlést a polgárőrség újjászervezésére. A közfoglalkoztatottakból pedig megpróbál egy közterület figyelő szolgálatot felállítani. Mindez persze nem elég. Ő úgy látja, nem csak gazdasági, hanem erkölcsi válság is van: a törvények szigorítására és munkalehetőségre lenne szükség.

A témáról szóló előző írásunkat ide kattintva találja!

Kattintson a Fürgeddel kapcsolatos összes írásért!

Szakemberek is egyeztettek a polgármesterrel

Orsós Zoltán százados, a rendőrség megyei kisebbségi referense és Pongó Ignác, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat egyik tagja pénteken Barkóczi József polgármesternél járt Fürgeden.

Orsós Zoltán elmondta: a faluvezető beszámolt nekik a helyi gondokról, a vagyon elleni bűncselekményekről, főként a falopásokról, a problémás családokról.

Szó esett arról is: szorgalmazni kellene, hogy a falunak saját körzeti megbízottja legyen. A rendőrtiszt korrektnek nevezte a polgármester hozzáállását, kiemelve: a faluvezető elzárkózik attól, hogy egy félkatonai szervezet teremtsen rendet a településen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!