Közélet

2011.10.28. 12:34

Életre kel a történelem

A virágos Ozora az egész országból vonzza a látogatókat. Az egyedülálló természeti környezet, a vár, a Sió híd, a műemlékek és a virágos porták kiemelik a falut a települések sorából.

Molnár Ágnes

Ozorára érve az embernek még a szája is tátva marad a látványtól, ami fogadja. Rendezett kis játszótér, foci- és futópálya mentén vezet az út a hídra, melyről csodás kilátás nyílik a Sióra. A legpazarabb látványt azonban a vár nyújtja. A hatalmas építményt szemlélve az ember úgy érzi, megelevenedik a történelem. Nem meglepő tehát, hogy a 7 dombra épült falucska turisták százait vonzza évről-évre.

Bár szálláshely egyelőre nincs sok, a várban, az önkormányzat kis panziójában és néhány magánházban is fogadják a látogatókat. A pecázás szerelmesei is otthonra lelnek a faluban. Az ozorai horgásztavon kívül az Ozorádó is méltán vált a horgászok paradicsomává.

Szerencsére a turisták semmit sem látnak abból, hogy milyen komoly gondokkal küzd a település. S

chranz Istvánné már 21 éve vezeti a községet, ám még egyszer sem voltak ilyen nehéz helyzetben, mint most. Idén először kellett működési hitelt igényelniük.

Az elszegényedésben nagy szerepet játszott a tavalyi pusztító időjárás, az esőzések 200 millió forintos kárt hagytak maguk után. Az önkormányzat összesen 12 vis maior pályázatot nyújtott be, ám mindössze 72 milliót kaptak a helyreállításra, újraépítésre.

Ennek ellenére továbbra is működik az óvoda, ahova 70 lurkó jár nap mint nap. Az iskola pedig kétszer ennyi tanulót számlál. A nehézségek dacára számos eredményt fel tud mutatni a képviselő testület. Néhány hete újra működik a közforgalmi gyógyszertár, mely egyúttal Fürgedet is ellátja.

Leader pályázat segítségével ki tudták cserélni a polgármesteri hivatal tetejét és a nyílászárókat. Erre a célra 10 millió forint összegű támogatást nyertek. A legnagyobb beruházás azonban a várat érinti. Az egymilliárdos pályázatot az üzemeltető, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága nyújtja be.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A téli közmunkaprogram segítségével álláshoz jutott lakók egy percre sem pihennek. Jelenleg a vízelvezető árkok felújításán dolgoznak.
[/caption]
A támogatás segítségével belátható időn belül újjáépül a várfal, és számos új elemmel bővülnek a szolgáltatások. Az egyik legfontosabb ezek közül a várszínház kialakítása. Várhatóan azonban újjászületik a régi Esterházy-birtok, az úgynevezett kula major is. Ugyancsak szép remények elé néz a régi lovarda. Az építmény felújításával a lovas turizmust is meg lehetne honosítani a településen.

Az önkormányzat nagy erőkkel dolgozik azon, hogy mindenkinek legyen keresete. – Nem segélyt, álláslehetőséget adunk azoknak, akik munkába állnának – mondta Schranz Istvánné. Szinte hihetetlen, de jelenleg 80 közmunkás szorgoskodik a településen.

Részt vesznek a Start munkaprogramban, a konyhakert terményeiből pedig több mint 300 személyre főznek nap mint nap. A közbiztonság miatt sem kell aggódniuk a helyieknek, a kiterjedt térfigyelő kamera rendszer rajta tartja a szemét a falun.

Reneszánsz jelleget kapna a falu főtere

Túlzás lenne azt állítani, hogy a várprogram a jövő zenéje. A tervek már készen állnak, és hamarosan benyújtják a pályázatot remélve, hogy pozitív elbírálásban részesül. Várhatóan a piactérnek is új kinézetet kölcsönözne a jövőbeni felújítás.

Az elképzelés szerint reneszánsz jelleget kapna, és a nagy kocsmából alakítanák ki a fogadó helyiséget. (Itt annak idején még Petőfi Sándor is fellépett vándorszínészként). Persze ehhez az épületet renoválni kell még. Az épület belső tere számos eredeti építészeti stílust rejt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!