Közélet

2012.12.05. 17:36

Veszélyessé nyilvánították a bátaszéki templomot - fotók!

Veszélyessé nyilvánították a bátaszéki templomot. Az ország kilencedik legmagasabb épületét azért zárták le, mert a toronysisak károsodott. A legóvatosabb becslések szerint is 70-80 millió forintba kerülne a helyreállítása.

TEOL/Mauthner Ilona

Nem szól a harang a bátaszéki templomban. A szokásos reggeli és vasárnapi misékre sem hívják a híveket, a templom ajtaja zárva. Az ország kilencedik legmagasabb épületét most kordon veszi körül, veszélyessé nyilvánították a tornyot. A helyiek szomorúan vették  tudomásul mindezt, hiszen az elmúlt évtizedekben arra még nem volt példa, hogy elmaradjanak a szentmisék.

Szász Gábor, a pécsi egyházmegye építésze kérdésünkre elmondta, nem életveszélyesnek, "csupán" veszélyesnek minősítették a szakértők a bátaszéki templom tornyát. Idén tavasszal, majd ősszel is felmérték az épület állapotát. Tavasszal azért, mert pályázati pénzzel szerették volna a felújítást megoldani, de mivel nem nyertek, így a felújítás is elmaradt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az építész szerint kicsi az esély, hogy a karácsonyi ünnepekre elkészül a bátaszéki templom tornyának felújítása (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Szász Gábor elmondta, felkértek egy statikust, hogy mondja el a véleményét az épületről. A szakember megállapította, hogy a torony állapota a beázás miatt rosszabb helyzetbe került, mint tavasszal volt. A bádogos munkálatok mellett a homokkő díszeket is rendbe kell majd hozni. Ekkor döntöttek úgy, hogy a harangot ne kongassák, illetve a templom környékét kordonnal kerítsék el, nehogy megsérüljön bárki is.

Ez idő alatt nem tartanak misét sem. Közben a tartószerkezet tervezőjével is felvették a kapcsolatot, a legfontosabb feladat most a belső födémek megtámasztása, hogy a torony helyzete ne romoljon tovább...

A teljes írást elolvashatja a Tolnai Népújság december 6-i, csütörtöki számában. Keresse az újságárusoknál! Kérje ingyenes próbaszámunkat, vagy fizessen elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!