Közélet

2013.05.13. 08:08

Az elkötelezettek számára szent hivatás a betegápolás

Ünnepi rendezvénnyel és tudományos konferenciával emlékeztek meg az Ápolók napjáról a Tolna Megyei Balassa János Kórház dolgozói.

Venter Marianna

A Vármegyeháza dísztermében pénteken tartott rendezvényen Gliedné Tillmann Erzsébet, a kórház ápolási igazgatója emlékezett az ápolási munka megalapítójára, Florence Nightingale-re, akinek születésnapja az egész világon az ápolók napja. Beszélt a hivatás szépségeiről és nehézségeiről, és hangsúlyozta, hogy mindenkinek, aki ezen a területen dolgozik, úgy kell összehangolódnia a betegek érdekében, mint a fogaskerekeknek.

Dr. Muth Lajos, a kórház főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nem a hibát, a nehézségeket kell keresni, hanem a jót, az utat a hasznosabbá válásra, hogy ne csak másokkal, hanem magával szemben is egyre nagyobb elvárásokat támasszon az ember. Dr. Harangi Ferenc, a kórház osztályvezető főorvosa beszédében kiemelte: a betegek az ápolókban bíznak a legjobban, ők kalauzolják, gyógyítják, és ha kell vigasztalják őket. Az orvosok nevében megköszönte az ápoló személyzet összehangolt együttműködését. Révészi Andrea, a Magyar Ápolási Egyesület megyei szervezetének elnöke egy megható történettel hívta fel a figyelmet: az ápolási hivatás lényege az, hogy minden beteget egyformán kell elfogadni, támogatni és segíteni. A köszöntők után az SZL TISZK egészségügyi szakképző tagintézményének tanulói adtak színvonalas ünnepi műsort.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Várhelyi Anna ötven év után, első munkahelyéről vonul nyugdíjba (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Az ünnepséget követő tudományos konferencián Ridegné Cseke Irén, a GYEMSZI-ETI főosztályvezetője, Feiglné Koós Gabriella osztályvezető ápoló, dr. Sarkadiné Bencze Éva vezető gyógytornász, dr. Tumpekné Gombay Tímea audiológiai szakasszisztens és Kovács Boglárka gyógytornász tartott előadást. A rendezvényen részt vettek a Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Rendjének képviselői.

Elismerés a legjobbaknak

A hagyományokhoz híven ebben az évben is az Ápolók napi ünnepség része volt a legkiválóbb dolgozók elismerése. Főigazgatói dicséretben részesült Várhelyi Anna asszisztens, Horváth Miklós műtőssegéd, Lázár Istvánné felnőtt szakápoló, Szűcs Andrea ápoló, dr. Felföldiné Feil Jusztina diplomás ápoló és Marosi Ágnes ápolási asszisztens. A Magyar Ápolási Egyesület elismerő díszoklevelét Szebényi Lászlóné felnőtt szakápoló kapta. A Betegápolásért Alapítvány 2013-ban Az év szakdolgozójának Villányi Ildikót, a szekszárdi rendelőintézet vezetőjét választotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!