Közélet

2013.12.14. 15:44

Az alkohol nem jó módszer a hideg ellen

Hóban, fagyban csak az induljon el autóval, akinek feltétlenül muszáj, és mindenképpen felkészülten vágjon neki az útnak.

Hanol Erzsébet

A rendkívüli helyzetek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet Wéber Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. A téli felkészüléssel kapcsolatos pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a katasztrófavédelem és a társszervezetek mind személyi, mind technikai eszközök szempontjából készen állnak, ám az emberek odafigyelése pont ennyire lényeges.

Arra kéri a lakosságot, hogy tájékozódjanak az előrejelzésekről, riasztásokról, és vegyék azokat komolyan. Amennyiben nagy havazást ígérnek, jobb nem útnak indulni, vagy ha valaki mégis autóba ül, az csak biztonságos, téli gumival felszerelt, tele tankolt járművel tegye ezt, és haladjon lassan. Érdemes rétegesen felöltözni, takarót, ételt, italt bekészíteni, hóláncot, lapátot, érdesítő anyagot vinni az útra.

Benkő József vezető mentőtiszt azt hangsúlyozta, hogy a közlekedők legyenek figyelemmel egymásra, különös tekintettel a gyalogosokra, hiszen csúszós utakon nehezebb a megállás. Arra is kitért, hogy aki huzamosabb ideig tartózkodik kint, az ne alkohollal próbáljon védekezni a hideg ellen, az ugyanis csak fokozza a kihűlés veszélyét. Benkő József a hólapátolással kapcsolatban is óvatosságra intett. Mint mondta, az idősek, a szívbetegek, inkább tartsanak időnként szünetet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi tűzoltóságon vették át felszerelésüket az önkéntes egyesületek tagjai (Fotó: Mártonfai)
[/caption]

A sajtótájékoztatón részt vett Tóth Ferenc kormánymegbízott is, aki elmondta, hogy a szakma levonta az előző, rendkívüli tél tanulságait.

Felszerelést kaptak

Az önkéntes tűzoltó egyesületek idén összesen 220 millió forintra pályázhattak. Üzemanyag támogatást, felújított légzőkészülékeket, tűzoltó-technikai és egyéni védőeszközöket, kézi és mobil EDR-rádiókat kaptak, illetve képzésre fordították a pénzt. A Tolna megyei illetékes tűzoltó-parancsnoksággal együttműködési megállapodással bíró egyesületek közül Bonyhád, Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Fadd, Kéty, Kurd, Mecseknádasd, Nagydorog, Nagymányok, Simontornya, Tevel, Zomba, valamint Törökkoppány, Szorosad, Kára önkéntesei jutottak felszereléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!