Közélet

2014.01.08. 15:29

Csúcstechnológia a kis faluban

Gyógynövények hatóanyagait nyerik ki Bikácson, a tavaly alakult Herb Extract Factory Kft. telephelyén. Ehhez egy újdonságnak számító eljárást és csúcstechnológiájú berendezést használnak. Szeretnék fellendíteni a környéken a gyógynövénytermesztést is.

TEOL/Vida Tünde

Kozmetikumok és növényi gyógyszerek alapanyaga, fűszernövények kivonata készül az egykor iskolának épített ingatlanban. Oldószerként cseppfolyósított szén-dioxidot alkalmaznak, az eljáráshoz használt szuperkritikus extrakciós berendezés egyetlen az országban, sőt Európában is csak egy van ezenkívül, azt hasonló célra használják Németországban. A tavaly alakult Herb Extract Factory Kft. üzemének vezetője, Dulovics Edit, aki egyben kutatási és termékfejlesztési vezető is, azt mondta, a kutatások több mint tíz éve kezdődtek, a bikácsi telephely létrehozása is több évre tekint vissza, tavaly már elindult a termesztés is a környéken.

A Tolna megyei Bikácsra azért esett a választás, mert a Mezőföld ezen része kiválóan alkalmas gyógynövénytermesztésre, aminek hagyománya is van. A szomszédos nagydorogi önkormányzat koordinálásával a termesztést is ösztönzik. 2013-ban majoranna és macskagyökér, idén már több növényfajta termesztése folyik a környező településeken.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A képen Dulovics Edit a nagyon magas koncentrációjú és nagy tisztaságú gyógynövényi kivonatok előállítására alkalmas szuperkritikus extrakciós berendezés előtt (a szerző felvétele)
[/caption]A gyártás, illetve – ahogyan mondani szokták –, a nagyüzem idén indul be. 2014-ben már 300 milliós bevételre számítanak. Hatvanhét féle gyógynövényből vonnak ki hatóanyagot, illetve továbbra is érdekeltek a kutatásokban is közösen a Pécsi Tudományegyetemmel. Idén saját, növényi gyógyszer-termékcsaláddal jelentkeznek, tette hozzá.

A bikácsi telephelyen, amelyet a szuperkritikus extrakciós berendezéssel és előkészítő gépekkel uniós támogatással szereltek fel, egyelőre négy ember dolgozik két műszakban. Nem ez a létszám a jelentős, hanem az, hogy a környéken sok embernek jelenthet jövedelem kiegészítést a gyógynövénytermesztés. Szakértelem a termesztéshez nem kell, de az már az első évben kiderült, hogy csak ott érdemes hozzáfogni, ahol lehetőség van az öntözésre. Erről már Veres Imre, Nagydorog polgármestere beszélt. Azt mondta, közmunkaprogramban egy szakértőt foglalkoztatnak, aki tanácsaival segíti a termelőket. A témáról több településen tartottak mát tájékoztatót.

A gyártókkal és forgalmazókkal előkészítési stádiumban lévő szerződések alapján idén már 300 millió forintos bevétellel számol a Herb Extract Factory Kft., amely tavaly kezdte meg a munkát Bikácson. A volt iskolaépületben 67-féle növény hatóanyagát nyerik ki, hogy értékesítsék a gyógyszer, illetve kozmetikai iparnak, de fűszerkészítmények alapanyagául is szolgálnak a kivonatok – tájékoztatott Dulovics Edit kutatás- és termékfejlesztési vezető.

Mint mondta, Magyarországot Európa virágoskertjének nevezik, de az itt termelt gyógynövényeket olcsón felvásárolják, külföldön dolgozzák fel. Ugyanakkor egyre nagyobb az igény a természetes alapanyagú gyógyszerek iránt, egyre több ember keresi betegségeire a természetes megoldást. Bikácson bioeljárást alkalmaznak, az oldószerként használt széndioxid nem oldja ki a műtrágyavegyületeket, nehézfémeket.

A gyógynövényeket szárítva vásárolják fel, majd helyben készítik elő, például őrölik. A kivonatok előállítására használt módszer lényege, hogy cseppfolyósítják a széndioxidot a hőmérséklet, nyomás, eljárási idő és a széndioxid áramlásának legoptimálisabb beállításával. A hagyományos eljárásoknál sokkal nagyobb koncentrációt – akár 20-50-szerest – tudnak elérni, amit analitikai vizsgálatok bizonyítanak.

Míg az extraktálás, azaz kivonás precíz, nagy szakértelmet kívánó feladat, addig a termelés olyan emberek számára is bevételi forrást jelenthet, akik nem rendelkeznek szakképzettséggel. Veres Imre, polgármester azt mondta, szeretnék a Nagydorog környéki településeken feléleszteni a gyógynövénytermelés hagyományát. Ebben nemcsak a bikácsi vállalkozásra számítanak partnerként, tavaly például a Herbáriával álltak szerződésben, de e tekintetben teljesen nyitottak.

Az önkormányzat vállalja a koordináló szerepet, talán egy kísérleti közmunkaprogramot is építenek rá, illetve szövetkezet létrehozását fontolgatják. Természetesen Bikácson is van igény a megtermelt gyógynövényekre, hiszen van szabadkapacitás és vannak tervek is. A cég még idén saját, növényi alapú gyógyszer-termékcsaláddal jelentkezik. Ebben kulcsszerepe lesz a rezveratrol nevű hatóanyagnak, amellyel kapcsolatban kutatási programot is folytatnak.

Gátolja az öregedést a vörösszőlő héjából nyert rezveratrol

A vörösszőlő-fajták héjából és magjából kinyerhető rezveratrol kivonási paramétereinek optimalizásán dolgoznak a bikácsi üzemben. Február-márciusban kész lesznek az analitikai eredmények, ez után szeretnénk megszerezni a gyógyszergyártási engedélyt és növényi gyógyszerként forgalmazni, mondta Dulovics Edit. Hozzátette, a Harvard Orvosi Iskola kutatásvezetője, David Sinclair a „csodaszerről”, azaz a rezveratrolról azt mondta, hogy nem csupán a minimumra csökkenti a krónikus betegségek megjelenését, de jó pár évvel meg is növeli az élettartamot. A világon elsőként a Pécsi Tudományegyetemen tesztelték embereken is a rezveratrol nevű hatóanyagot. A kísérlet egyértelműen kimutatta kedvező élettani hatásait.

Egyebek mellett rendben tartja a vérnyomást, javítja az immunrendszer állapotát, védi a vörösvértesteket, megelőzi az érelmeszesedést és gyógyítja a gyulladásokat, kiválóak az eredmények a szív- és érrendszeri betegségek területén is. A rezveratrolt hungarikummá szeretnénk nyilvánítani, az ehhez szükséges lépéseket már megtették.

Egyebek mellett rendben tartja a vérnyomást, javítja az immunrendszer állapotát, védi a vörösvértesteket, megelőzi az érelmeszesedést és gyógyítja a gyulladásokat, kiválóak az eredmények a szív- és érrendszeri betegségek területén is. A rezveratrolt hungarikummá szeretnénk nyilvánítani, az ehhez szükséges lépéseket már megtették. A képen Dulovics Edit a nagyon magas koncentrációjú és nagy tisztaságú gyógynövényi kivonatok előállítására alkalmas szuperkritikus extrakciós berendezés előtt (a szerző felvétele) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!