Közélet

2014.07.11. 19:34

Évtizedekig dolgozott a városért a kitüntetett

Hat év után ismét díszpolgári címet adtak át Simontornyán. A kitüntetést Zsigmond Tiborné dr. nyugalmazott iskolaigazgató vehette át Csőszné Kacz Edit polgármestertől a Város napján.

Venter Marianna

– Orvos szerettem volna lenni, a továbbtanulási lapomon nem is jelöltem meg mást. Mégis a fővárosba kaptam felvételi behívót, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre. Már ez eléggé meglepő volt, az viszont még inkább, hogy végül a szegedi egyetemre nyertem felvételt. Bár szerettem volna Budapesten egyetemre járni, nem bántam meg, hogy Szegedre kerültem, mert egy csodálatos közösség és egy hangulatos város része lehettem, és kiváló tanároktól tanultam a hivatásomat – kezdi Zsigmond Tiborné dr., Irénke néni.

Bár az orvosi pálya helyett a pedagógia lett az élethivatása, ma már egyáltalán nem bánja. Nem indult könnyen a pályája, ám amikor felfedezte, hogy milyen inspiráló a diákok érdeklődése, és milyen jó átadni a tudását, egy elkötelezettebb lett a hivatása iránt. Ahogy tanítványai és kollégái nyilatkoztak róla, munkáját, életútját az alázat és a műveltség jellemzi. Volt tanítványai mesélték, hogy biológiából nála úgyszólván csak négyest vagy ötöst lehetett kapni, pedig igen szigorú tanár volt. Soha nem sajnálta az idejét tanítványaira, akiket óra előtt és néha óra után is rendszeresen korrepetált, míg elérték a kívánt szintet. „Meg tudod tanulni” – biztatta őket, és egy legtöbbször így is lett. Sokan vallják egykori diákjai közül, hogy életük során az ő példája vezette őket, abból merítettek erőt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A díszpolgári címet a Város napján adta át Irénke néninek (jobbról) Kacz Edit, Simontornya polgármestere (Fotó: Varga László)
[/caption]

Kiváló fizikai, szellemi és lelki állapotáról kérdezve a következő választ adja: 
– Komolyan és régóta hiszek abban, hogy ha kérjük, Istentől erőt is kaphatunk. Mindig ügyeltem arra, hogy soha ne legyek fáradt, kialvatlan, és hogy ha mást nem, legalább sétáljak minden nap. Azt is vallom, hogy adottságainkat nem szabad eltékozolni, sőt, azokat más javára is fel kell használni. Éppen ezért, ha az ember magánál gyengébbekkel találkozik, tudnia kell, hogy feladata van másokkal szemben is. Igyekszem ennek szellemében élni.

A díszpolgári címről szólva Irénke néni elmondta, hogy nagyon meglepte, és nagyon boldoggá tette ez az elismerés. Meg sem fordult a fejében, hiszen a város már régebben elismerte munkásságát a Simontornyáért díjjal. No meg aztán a gondolatait eléggé lekötötte a készülődés a szeptemberi ünnepségre Szegeden, ahol gyémántdiplomáját veheti majd át.

– Nagyon boldog vagyok, amiért a városom érdemesnek tartott erre a megtisztelő címre. Büszke vagyok rá, hogy kiérdemeltem, mert magam is voltam tagja régebben kitüntető címeket adományozó városi bizottságnak, és jól tudom, hogy nagyon sokat kell tennie a városért annak, akit a bizottság érdemesnek talál erre az elismerésre. Örülök, hogy mindezt megtettem, megtehettem Simontornyáért.

Névjegy

Zsigmond Tiborné dr., született Váczi Irén 1932-ben született Maglódon. A szekszárdi Garay János Gimnáziumban érettségizett, majd a szegedi egyetem természettudományi karán szerzett diplomát biológia-kémia szakon. 1954-ben egyike volt az újonnan létesült tolnai gimnázium első kinevezett tanárainak. Tíz évig tanított itt, majd 1965-ben Simontornyára került, 25 évig volt a gimnázium igazgatója. Nyugdíj után még 17 évig tanított a simontornyai iskolában. Doktori címét korán elhunyt férje emléke előtt tisztelegve ötvenévesen szerezte. Még ma is képzi magát, most éppen németül tanul.

Férje francia-orosz szakos tanár volt. Két gyermekük van, dr. Zsigmond Árpád kardiológus főorvos és Zsigmond Katalin, aki ugyancsak a pedagógus hivatást választotta. Unokái között van orvos, tanár, közgazdász, gépészmérnök és kertészmérnök.

Hobbija a tanítás mellett a keresztrejtvény, a sudoku és az internetes kártyajátékok.

Szakmai és közösségi munkáját számos alkalommal kísérte elismerés. Első tulajdonosa a Tolnai Öregdiák Egyesület által alapított Kisherceg-díjnak. Megkapta a Simontornyáért díjat és a Tolna Megye Kiváló Közalkalmazottja kitüntetést. A 2014-es Város napján elnyerte a Simontornya Város Díszpolgára címet.

Férje francia-orosz szakos tanár volt. Két gyermekük van, dr. Zsigmond Árpád kardiológus főorvos és Zsigmond Katalin, aki ugyancsak a pedagógus hivatást választotta. Unokái között van orvos, tanár, közgazdász, gépészmérnök és kertészmérnök.

Hobbija a tanítás mellett a keresztrejtvény, a sudoku és az internetes kártyajátékok.

Szakmai és közösségi munkáját számos alkalommal kísérte elismerés. Első tulajdonosa a Tolnai Öregdiák Egyesület által alapított Kisherceg-díjnak. Megkapta a Simontornyáért díjat és a Tolna Megye Kiváló Közalkalmazottja kitüntetést. A 2014-es Város napján elnyerte a Simontornya Város Díszpolgára címet. A díszpolgári címet a Város napján adta át Irénke néninek (jobbról) Kacz Edit, Simontornya polgármestere (Fotó: Varga László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!