Közélet

2015.10.20. 20:29

Elfedik a bonyhádi romot

Ez a lelet nem képvisel akkora értéket, hogy hosszú távon érdemes lenne a felszínen tartani és bemutatni, mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára.

Balázs László ([email protected])

A Tolna Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Hatósága október 9-én hozott végzésében a régészeti emlék helyszínen történő megőrzését, azaz a feltárást és a dokumentálást követően a romok elfedését írta elő. A megyei múzeum nem fellebbezte meg a döntést, így még a tél beállta előtt elfedik a törökök által elpusztított, az iszap által a falakat derékmagasságig konzervált templomromot.

– A hatósági szemle célja az volt, hogy mindenki lássa, milyen jelentőségű a régészeti lelet együttes. Jelenleg is zajlik az egyeztetés a közút, az önkormányzat, a megyei múzeum, a tervező, a Forster központ és egy független régész bevonásával. Pozitív meglepetést nem okozott, nagyobbnak képzeltem. – nyilatkozta L. Simon László. – Bizonyos szempontból párhuzamot vonnék a brigetiói ásatással. A komáromi gátépítésnek köszönhetően került felszínre az a lelet. Ott is felvetődött, hogy elfedjék, vagy további régészeti munka számára a területet biztosítsák. A Duna mellett egészen különleges dolgok kerültek elő. Jelentős kiterjedtségű, több száz négyzetméter területű ásatásról beszélünk – úgy döntöttünk, nem szabad elfedni. Azt is sikerült elérni, hogy megváltoztassák a gát nyomvonalát. A mai szakmai értekezlet bizonyította, Bonyhádon nem érdemes, illetve nem lehet jól megoldani a lelet bemutatását.
A politikus megjegyezte: fontos feladat a dokumentálás, a leletek múzeumba történő kimentése – ez már megtörtént –, a múzeumban a restaurálás és a dokumentálás.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] L. Simon László államtitkár, Szabó Géza régész, Ódor János Gábor múzeumigazgató, Puskás Imre helyettes államtitkár és Filóné Ferencz Ibolya polgármester az ásatás helyszínén
[/caption]

– Ha az országos múzeumi térképre tekintünk, akkor egyértelmű – a szakemberek többségének ez az álláspontja –, hogy ez a lelet nem képvisel akkora értéket, hogy hosszú távon érdemes lenne a felszínen tartani és bemutatni. Az alapokat indokolt elfedni – hangsúlyozta az államtitkár. – Az eljárás törvényben rögzített, szigorú szabályokkal. Gyakorlatilag külső burkolatot kap az összes fal. Látva, milyen időjárás volt a napokban, ez ha így marad, és a leletet szakszerűen nem fedik el, akkor a tél beállta előtt nem lett volna mit konzerválni. A hatósági eljárásról annyit, hogy a múzeum szakmai vezetése úgy ítélte meg, nem fellebbez a határozat ellen. Elfogadták a hatóság döntését, így az jogerőre emelkedett.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Nyolc nap alatt annyit dolgoztak a szakemberek a bonyhádi templomromnál, amennyi egy normális terv ásatásnál több év munkája lenne (Fotók: Makovics Kornél)
[/caption]

A civilek szerint többet érdemelne

– Építészettörténetileg jelentős lelet a bonyhádi, amely több lehetőséget érdemelt volna. Sajnáljuk és megértjük, hogy nincs arra mód, hogy a 6-os számú főutat arrébb tegyék, így viszont csak a templom régészeti skanzen jellegű bemutatására lesz lehetőség a későbbiekben – mondta el lapunknak Szekér József, a Bonyhádi Városvédő Kör elnöke, aki maga is helytörténész. – Két lehetőség maradt a „láthatóvá tételére”: a főút burkolatán lehetne jelezni az épület nyomvonalát, vagy a rézsű mellett térkővel kirakni az épület főbb paramétereit. Társaságunk több bonyhádi ember véleményét közvetítve azon az állásponton van, hogy ami megmarad belőle, az mindenképpen méltó arra, hogy bemutassák. A célunk az, hogy turistacsalogató, látható objektum legyen. A gótikus templomrom teljes eltüntetését nem támogatjuk. Szekér József hozzátette: a kormány részéről több gondosságot és figyelmet érdemelt volna a lelet. Több kutatóárokkal a régész szakmának lehetősége nyílott volna arra, hogy bizonyos szakmai kérdéseket – plébánia vagy magánkápolna volt-e – tisztázzon. Így azonban a kérdőjelek megmaradnak.

Gyorsítanának

– A mai szakértői bizottsági ülés arról szól, hogyan lehet a leghatékonyabban, legbiztonságosabban, a romok illetve az alakok konzerválása mellett úgy elfedni a leletet, hogy akár sok év múlva tudományos feltárás eredményeként ugyanebben a formájában elérhető legyen – mondta az államtitkár. – A műszaki tervek elkészültek, ha a szakértők elfogadják, az ásatási bizottság is rábólint, a beruházó önkormányzat ki tudja írni a közbeszerzést, amely az elfedési munkálatokra vonatkozik. A közbeszerzést minél gyorsabban kell lebonyolítani, nehogy tönkremenjenek a romok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!