Közélet

2015.10.19. 22:47

Nehéz a pályaválasztás

Fontos, hogy olyan gyakorlati képzési helyek legyenek, ahol a fiatalok a munka világával találkozva szerezhetnek tapasztalatot.

H. E.

A duális képzés lehetőségeinek megismerését szolgálta a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán (PTE-KPVK) rendezett múlt heti rendezvény. A „Karrierkovács” elnevezésű programon a Szekszárdi Szakképzési Centrum (SzSzC) 114 tanulója vett részt. Cséfalvay Ágnes, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője a duális képzésről és annak tapasztalatairól beszélt a középiskolásoknak, míg dr. Vámosi Tamás, a PTE-KPVK oktatója életpálya- és karrier-tanácsadást tartott. Molnár Katalin Emőke pályaválasztási tanácsadó, pszichológus a pályaválasztás nehézségeire hívta fel a figyelmet. Majd workshopot rendeztek az SzSzC pedagógusai és az egyetemi kar oktatói számára.

A megjelenteket dr. Horváth Béla, a PTE-KPVK dékánja köszöntötte, kiemelve, hogy a megújult kar a bevezetésre váró új szakjaival a térség megnövekedett műszaki szakemberigényére kíván reagálni. A folytatásban Szűcsné dr. Füredi Szilvia, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója adott tájékoztatást a munkaerőpiac aktualitásairól. Cséfalvay Ágnes pedig azt hangsúlyozta: fontos, hogy olyan gyakorlati képzési helyek legyenek, ahol a fiatalok a munka világával találkozva szerezhetnek tapasztalatot.

A műhelymunka során dr. Haag Éva, Szekszárd alpolgármestere elmondta: az önkormányzat a műszaki szakemberképzés megújulását különösen fontosnak tartja a munkahelyteremtés, a cégek idevonzása, a fiatalok itthon tartása miatt. Tóth László, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője szerint a duális képzéssel a gazdaság aktuális történéseire tud gyors reakciót adni az oktatási rendszer. Ábrahám Norbert, az SzSzC főigazgatója az oktatási rendszer más szereplőinek bevonását javasolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!