Közélet

2016.01.19. 06:30

Pörög a Bikácsi Nőegylet

Szokás a Bikácsi Nőegyletnél, hogy lencsefőzéssel egybekötött diavetítéssel kezdik az évet. Saját programjaik fotóit nézegetve összegzik az évet, idézik fel az emlékeiket. 2015 – mint mondták – igen gazdag és eredményes volt.

Vida Tünde ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Konczné Kasos Erika (elöl, jobbról, kezében a fával) és a Bikácsi Nőegylet tagjai egy korábbi programjukon, amikor almafát ültettek klubházuk udvarára (A szerző felvétele)
[/caption]

Alapításkor, azaz 2011-ben abban állapodtak meg a Bikácsi Nőegylet tagjai, hogy évi hat komolyabb programot szerveznek. Ezt tavaly nem sikerült betartani, tizenöt lett ugyanis a hatból. Az év során pedig összesen negyvenkilenc alkalommal találkoztak egymással a hölgyek, akik egyébként a település kettős jubileuma kapcsán találtak egymásra. Akkor háziasszonyi teendőket vállaltak a falu programján. Mostanra harmincöt rendes és nyolc pártoló tagot számlál a szervezet. Elnöke, Konczné Kasos Erika reményei szerint már faluszerte, sőt azon is túl tudják, hogy nem egyszerű klub az övék. Értékmegőrzésre, értékteremtésre szövetkeztek egymással. Se szeri, se száma a kezdeményezéseiknek. Van köztük persze a saját és mások szórakoztatását szolgáló program, például a Szent Iván éji összejövetel és színházlátogatások is, de olyan nemes cselekedetek is, mint a falu korábbi lelkészei sírjainak ápolása.

Legutóbb Lágler István sírját hozták rendbe, szombaton tartanak egy megemlékezést a lelkész halálának 165. évfordulójára. Lágler István 36 évet szolgált Bikácson, ő volt, aki átvéve a stafétát Reiner Andrástól, befejezte a ma országos védettségű barokk templom építését. Ez az ötödik sír, amelyet gondozás alá vont a Nőegylet, szombaton Turbucz Péter lelkész hirdet majd igét.

Konczné Kasos Erika azt mondta, nagyon gazdag év volt 2015. Jártak ismereteik bővítése érdekében kirándulni, részt vettek a pálfai borbarátok hangulatos pinceszeri programján, Rákász Gergely paksi koncertjén. Évek óta megrendezik a szüreti napot, amihez ők társították az alma napi vásárt. Ennek szimbólumaként korábban almafát is ültettek.
Az eredmények közül kiemelkedik a kertészet létrehozása. Ezen a téren még a tanuló időszakot tölti az egyesület, de vannak már szép eredmények. Négy embernek adtak idénymunkát, de tervük az, hogy a foglalkoztatás terén előrelépnek. Nagy az érdeklődés a helyben lévő munkalehetőség iránt. Erika azt mondta, nagy öröm, hogy a tavaly termelt összes paprikát, 730 kilogrammnyit helyben értékesítették. Erre alapozva rendeztek egyébként lecsópartit is.

A tavalyi év krónikájához tartozik, s az elnök szerint nagy eredmény, hogy pályázaton nyertek egy kisbuszt. A programokra visszatérve azt mondja, nagyon emelkedett hangulatú volt az idősek adventi délutánja, ahol Ékes László – elővéve harmonikáját – dalra fakasztotta az időseket. Az adventi hangversenynek már híre ment az elmúlt években, a környékből is látogatják.

Konczné Kasos Erika szerint nem lehet egy falut életben tartani, különösen nem fejleszteni közösségek nélkül. Bikácson – szavai szerint – egyértelműen a Nőegylet a húzóerő. Az, hogy éppen a hölgyek szerveződtek egyesületbe, annak gyökerei a családból erednek, hiszen egy családban is az asszonyok jelentik az összetartó erőt.

Névjegy

Konczné Kasos Erika már óvodás korában tanító akart lenni. Huszonöt éven át dolgozott pedagógusként, és – bár sokan aggódtak érte – akkor is talpon maradt, amikor bezárták az iskolát, amit szívvel-lélekkel vezetett. Pályafutását Vajtán kezdte képesítés nélküli tanítóként. Diplomát szerzett, majd minden szakmába vágó továbbképzésen részt vett. Anyai, nagyanyai teendői mellett a családi vállalkozások ügyeinek intézésében is szerepet vállal. A Bikácsi Nőegyletnek alapítója, elnöke. A szervezet azért munkálkodik, hogy összetartsák a falu népét, gazdagítsák a bikácsiak életét, megőrizzék a falu értékeit, új értékeket, hagyományokat teremtsenek.

Címkék#Bikács

Ezek is érdekelhetik