Közélet

2016.05.18. 15:40

Falumúzeum nyílt Bikácson

Falumúzeum és kulcsos ház nyílt Bikácson több civil szervezet szorgalmas és eredményes munkája, a helybeliek támogató hozzáállása nyomán. Az igényesen felújított, gazdag tartalommal megtöltött új „intézményt” pünkösdkor avatták.

Vida Tünde

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Konczné Kasos Erika minden tárgy történetét ismeri a most megnyitott falumúzeumban (A szerző felvételei)
[/caption]

A Dél Mezőföld Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület neve talán még mindig idegenül hangzik, munkájának eredménye viszont mindenképpen környezetbe illő: a szervezet koordinálásával sikerült felújítani a falu gólyafészkes házként emlegetett emblematikus épületét. Az egyesület elnöke Völgyi Tímea a jövőben falumúzeumként és kulcsos házként működő épület ünnepélyes átadásán elmondta, hogy Vajta és Cece önkormányzataival, valamint a Pálfai Öreghegyi Borkedvelők Baráti Körével közös turisztikai pályázat biztosította a felújítás anyagi hátterét. Az így kialakított három vendégszoba tíz fő számára biztosít kényelmes elhelyezést, az épület hátsó részében pedig a falumúzeum helyiségei várják az érdeklődőket.

[caption id="" align="alignright" width="650"] A múzeumavatón megszentelt kalácsot kínáltak a gyerekeknek
[/caption]

Ez az élettér élhető

Órát, ágyat, ágyterítőt, katonai ládát, spanglis cipőt és még ki tudja, mennyi kincset adományozott a múzeumnak a megnyitón többször emlegetett Grünvald Marika, akitől megtudtuk, hogy Szekszárdról költözött haza Bikácsra, amellyel a kapcsolata soha nem szakadt meg. – Ez az élettér élhető – jellemezte. Azt mondta, örömmel látta, hogy fejlődik, megújul a falu és ugyanilyen örömmel, lelkesedéssel segít mindenben, amiben tud. Marika mellett még mintegy harmincan voltak helyben és a világ különböző pontjain élők, akik hasonlóképpen gondolkodtak és tettek. Az ő adományaikból egy úgynevezett borozót, egy szobát rendeztek be, egy helyiségben pedig a mezei, házimunkákhoz használatos eszközök kaptak helyet.

Völgyi Tímea külön köszönetet mondott a Bikácsi Nőegylet tagjainak, akik rengeteget fáradoztak azért az eredményért, ami a mintegy hetven résztvevőt fogadta. Arról már a nőegylet elnöke, Konzné Kasos Erika beszélt, hogy körülbelül hatvan tárgy kiállításával számoltak, de már most több mint háromszáz darabból áll a kiállítás, ami – immár biztos – tovább bővül, hiszen egyre-másra érkeznek a felajánlások. „Ki a múltját nem becsüli, nem érdemel jövendőt” – idézett a Bikács történetét feldolgozó könyvből a múzeum létrejöttének „motorja”. Azt mondta, a kötetben az is olvasható, hogy az nagyon sok tárgyat, emléket hagytak veszendőbe menni. Ezen kívántak most változtatni, az elmulasztottakat bepótolni azzal, hogy összegyűjtötték a padlások, pincék, szerkények, fiókok mélyén lapuló, féltve őrzött kincseket. A helybeli gyerekek Kasosné Koncz Erika által összeállított és betanított műsort adtak, amit Turbucz Péter evangélikus lelkész pünkösdi áldás kérése, kalácsszentelés, majd a múzeum megtekintése követett.

Idén van a kitelepítés 70. évfordulója

Konczné Kasos Erika emlékeztetett arra is, hogy idén van a kitelepítés 70. évfordulója, ami sok bikácsi családot érintett, s kényszerített újrakezdésre. Harminc éve, 1986 pünkösdjén rendezték az első bikácsi találkozót, 2011-ben, ugyanebben az időpontban a falu kettős jubileuma alkalmából tartottak ünnepséget. – Büszke vagyok arra, hogy most szintén pünkösd napján falumúzeumot avathatunk – fogalmazott a Bikácsi Nőegylet Elnöke. – A kiállított tárgyakban minden benne van. Minden, ami mi vagyunk, minden, ami Bikácshoz köt – mondta. Azt is elárulta lapunknak, hogy minden tárgy történetét ismeri. Ezt egyébként egy rögtönzött tárlatvezetésen be is bizonyította. Fáradhatatlanul mesélt arról, hogy melyik ruhadarabot kitől kapták, azt mikor viselték. – Rengeteget kutattunk faputtony után, végül az utolsó héten kaptunk. De rengeteg különleges darab van itt, spanglis cipő, faklumpa, vadonatúj szalmazsák, amit megtömtünk sárga ropogós szalmával, mirtusz koszorú az egyik vitrinben – sorolta. Hozzátette, az udvarra az eredetinél kisebb tyúkólat, kukoricagórét is szeretnének, már tárgyalnak az elkészítésükről. További részleteket elárulni nem tudott, mert sorra érkeztek az újabb felajánlások.

Címkék#Bikács

Ezek is érdekelhetik