Közélet

2016.10.02. 08:27

Érdekes emberek és témák a Kutatók Éjszakáján

A hagyományoknak megfelelően érdekes előadások, programok várták a diákokat és érdeklődőket a Kutatók Éjszakája alkalmából a PTE szekszárdi karán és a Garay-gimnáziumban.

I.I.

Fotó:

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kísérletezzünk együtt címmel tartott fizikaórát dr. Jurisits József (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Nagy volt az érdeklődés a PTE-n dr. Jurisits József Ericsson- és „Rácz tanár úr”-díjas nyugalmazott matematika-fizika szakos tanár kísérletező, szórakoztató fizikaórája iránt. Az általános iskolásoknak tartott foglalkozásokon alkalmanként 40, összesen közel 200 diák vett részt, mondta el késésünkre dr. Nagy Janka Teodóra dékán-helyettes.

A Kutatók Éjszakája programot a TIT-tel közösen szervezték. Körülbelül ennyien vettek részt összesen a kar oktatóinak általános és középiskolákban tartott előadásain, a kiállítás-megnyitón és az esti előadáson. Délután kiállítás nyílt a Bárka Művészeti Szalon alkotóinak képben, textilben, szoborban megfogalmazott gondolataiból. A tárlatot dr. Nagy Janka nyitotta meg. Mint ismeretes, az idén indult a karon a szőlész-borász szak. Ennek a jegyében egy fiatal kutató, dr. Máté Andrea tartott előadást a szekszárdi borvidékről.

A Garay János Gimnázium is tartja magát saját hagyományaihoz, amennyiben az iskola diákjai, tanárai tartottak érdekes előadásokat, prezentációkat. A kora délutáni programokat inkább az általános iskolásoknak szánták, a későbbieket pedig a felsőbb évfolyamosoknak. Volt például játékos természettudomány, mikroszkópos foglalkozás és laborkísérletek.

Bemutatkozott az iskola speciális kutatócsoportja, akik hőkamerás felvételekkel foglalkoznak. Minden évben hívnak egy neves tudóst, ezúttal dr. Balogh Lajos, az Országos Sugárbiológiai Kutatóintézet főigazgató-helyettese tartott előadást az őssejtek alkalmazásáról. Szó esett még egyebek között a bűnügyi technikai nyomozásról, vagy éppen Nagy Katalin cárnő életéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!