Közélet

2017.02.01. 18:40

Borlovaggá ütötték dr. Horváth Bélát és Misóczki Bélát

Két új taggal gyarapodott az Alisca Borrend a hagyományos borászbálon, amelynek az elmúlt szombaton a Babits Mihály Kulturális Központ adott otthont.

Hargitai Éva ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Módos Ernő dr. Horváth Bélát üti borlovaggá (Fotó: Hladics Károly)
[/caption]

A Szekszárdi Borászok Céhével közösen megtartott rendezvényen dr. Horváth Bélát, a PTE KPVK dékánját, valamint Misóczki Béla zombai termelőt fogadták soraikba. Mint azt Módos Ernő a borrend képviseletében elmondta, Horváth Béla elévülhetetlen érdemeket szerzett a szekszárdi felsőfokú szőlész-borász képzés elindításáért tett erőfeszítéseivel, valamint a BorEgyetem című előadássorozat egyik alapítójaként és jelentős istápolójaként. A nagymester Misóczki Bélát a hegyközségben való aktivitásáért, borversenyek szervezésért és versenyeken való részvételéért méltatta.

A Szekszárdi borvidék tizenhárom települését összefogó rendnek így immár nyolcvankét rendes, valamint többször ennyi tiszteletbeli tagja van. A tagság kevesebb kötelezettséggel – mint tagdíj befizetés, programjaikon való részvétel – és több joggal jár, mint amilyen a borrendi jelvények, igazolványok viselése, használata, a borrendi rendezvényeken való részvétel lehetősége. Minden évben két alkalommal avatnak új tagokat: az egyik ilyen esemény a januári borász bál, a másik pedig a szüreti napok. E mellett több más hazai és európai programon vesznek részt, így legközelebb ott lesznek az országos borász bálon is, de bekapcsolódnak a környékbeli borversenyekbe is.

A mintegy kétszáz résztvevővel lezajlott bál fényét az avatás mellett –  az Év Bortermelőjeként is köszöntött – Mészáros Pál  borbemutatója is emelte. Az est hagyományos báli elemekkel, vacsorával, hajnalig tartó tánccal, beszélgetéssel telt, amit a tombola sorsolás kedvéért szakítottak meg. 

Esküt tesznek
Az Alisca Borrend jelöltjének egy próbán kell átesnie: régi borászati eszközöket kell felismernie, töklopóval bort kell kiszívnia az e célra rendszeresített kis hordóból, majd a borfelismerés próbatételének kell megfelelnie. Ezt követi az eskü, amely humoros formában kötelezi a tagokat a szekszárdi szőlő és bor tiszteletére: „Én, igaz szívvel fogadom, hogy szőlőmet úgy plántálom, metszem és gondozom, boromat úgy szűröm és kezelem ahogy legjobb tudásom engedi; minden munkámban az vezet, hogy a szekszárdi szőlő és bor hírnevét öregbítsem, s ki borunkat jó mértékkel, emberséggel megissza: hóttig éljen!” forrás: borrend.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!