Közélet

2017.04.24. 10:32

Az orvos, aki a szemészet számtalan újdonságához adta a nevét

Dr. Vastag Oszkár, a megyei kórház szemész főorvosa immár 38 éve gyógyítja a betegeket. Csak papíron nyugdíjas, de minden nap ugyanúgy végzi a munkáját, mint a fiatalabb kollégái.

Mauthner Ilona ([email protected])

Dr. Vastag Oszkár szemész főorvos, a Magyar Orvosi Kamara küldöttje, az Etikai Bizottság alelnöke számtalan kitüntetést, díjat kapott eddig szakmai munkája során, de számára a legnagyobb érték a betegek visszajelzése, ragaszkodása volt mindig. De hogyan is kezdődött az orvosi pályája, kérdeztük tőle két műtét között. – Keszthelyen születtem 1945-ben, ott is érettségiztem, bár a két időpont között hét évet Villányban is élt a családunk, ennek oka, édesapám járási főagranómus volt, így ahová a munkája kötötte, oda mentünk vele.

[caption id="" align="alignleft" width="267"] Dr. Vastag Oszkár szemész főorvos 38 éve gyógyít, operál a megyei kórházban és mindig türelmes a betegekkel (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]A pécsi orvostudományi egyetemre jelentkezett, majd 1970-ben szerzett itt diplomát. Ezt követően a Pécsi Szemklinikán dolgozott, ahol Boros Béla és Takács István professzorok voltak a mesterei. 1979-ben lett a Balassa János Kórház Szemészeti Osztály-vezetője, ahol azóta is dolgozik. Harmincnyolc éve nagyon sok fiatal orvossal együtt érkezett Szekszárdra.

– Döbbenetes változáson ment keresztül a szakma az elmúlt évtizedek alatt – mondta a főorvos, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy a szekszárdi kórházban is bevezetésre került a mikroszkópos műtéti technika, a műlencse-beültetés, a glaucoma ellenes műtétek, a könnytömlő-műtétek, a szaruhártya-átültetés, a szemészeti ultrahang-diagnosztika, a szemészeti érfestés, a szemfenéki és YAG laser kezelések. Megszervezte a gyerekszemészeti szakrendelést, bevezette az addigi szakrendeléseken a cukorbetegek és glaucomás betegek gondozását is.

– Harminc éve még egy szürkehályog műtéttel 13 napig volt kórházban a beteg, ma pedig pár órán belül haza is mehettette hozzá. Ma a leggyakoribb szemészeti műtét a szürkehályog, az országban évente 80 ezer, Tolna megyében pedig 1500 beavatkozást végeznek, ami napi 7-8 beteget jelent Szekszárdon. A megnövekedett esetszám mögött lényegében az húzódik meg, hogy megnőtt az emberek átlagéletkora és ha rosszabbul látnak, hamarabb fordulnak orvoshoz, mint pár évtizede.

A családról kevés szó esett eddig, noha Vastag Oszkár felesége, dr. Bali Ildikó is elismert orvos, gyermek- és fertőzőbeteg-szakorvos, osztályvezető főorvos. Két felnőtt gyermekük van, a fiuk közgazdász a fővárosban, a lányuk jogász Pécsen. Mindketten már családot alapítottak, és itt is, ott is két-két gyermek született.

– Az unokák jelentik a legtöbb és legnagyobb örömet, ráadásul a legkisebbik másfél, a legidősebb 11 éves, abban a korban vannak, amikor még engedik magukat szeretgetni is. Egy biztos, sem a lányom, sem a fiam nem követett bennünket az orvosi pályán, de az unokáink közül még lehet „jelentkező” – mondta a főorvos.

A betegei közül bizonyára kevesen tudják, hogy van még egy „szerelme” a főorvosnak a gyógyítás mellett, ez pedig a vívás. Húsz évet versenyszerűen párbajtőrözött és tőrözött, évek óta pedig a Szekszárdi Kórház Sportkörének az elnöke, a vívószakosztályon pedig edzősödik. – Az orvoslét állandó stresszel jár, hiszen garantálni nem tudjuk – bármennyire is szeretnénk, és mindent el is követünk ezért – hogy egy-egy műtétnél ne adódjon komplikáció. Erre jó, ha az ember sportol, mert így le tudja vezeti a feszültséget.

Tudományos előadások a világban

Vastag Oszkár főorvosról azt mondják a betegei, hogy mindig mindenkivel nagyon türelmes, megértő, mindig szán időt arra, hogy elmagyarázza, mi a probléma. A gyógyítás mellett a Tolna Megyei Orvosi Kamara munkájában a kezdetektől részt vesz, 2002-től folyamatosan helyi és megyei küldött, 2007-től területi küldöttként tevékenykedik. 2006-2011 között Felügyelő Bizottsági tag, 2011-től az Etikai Bizottság alelnöke. Közben több jelentős külföldi továbbképzésen vett részt, például Washingtonban, Münchenben, Svédországban, vagy a volt NDK-ban. Ő maga is több mint száz tudományos előadást tartott szerte a világban, és 40 szakmai közleménye jelent meg szakfolyóiratokban. Közben még ma is fáradhatatlanul gyógyít és operál, ha kell ügyel, jelenleg hét szemorvossal együtt végzi a megyei kórházban a munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!