Közélet

2017.04.30. 20:30

Mindenki ártatlannak számít, míg nem mondják ki bűnösségét

Már az egyetem alatt eldöntötte, hogy bíró szeretne lenni, mert ezt a hivatást tekinti a jogászi pálya csúcsának. Emellett a Paksi Járásbíróság elnökeként igazgatási feladatokat is vállalt.

Ihárosi Ibolya ([email protected])

Dr. Böcz Andreát nevezte ki hat évre a Paksi Járásbíróság elnökének dr. Csullag Józsefné, a Szekszárdi Törvényszék elnöke tavaly november elsejével, így némi tapasztalatot is szerzett már az igazgatás területén is. (Az előző elnök a jogszabály szerint harmadszor már nem pályázhatott.)

Még negyedikes gimnazistaként sem döntötte el, hol tanuljon tovább. Humán beállítottságú lévén tanár szeretett volna lenni, mert abban az időben nehezen lehetett bejutni a jogra. Neki mégis elsőre sikerült, holott csak a filmekből tudott valamit a jogról. Az egyetemen azonban elkezdte érdekelni, s amikor már tudta, hogy mit is jelent jogásznak lenni, bírónak készült, mert máig ezt a hivatást tekinti a jogászi pálya csúcsának. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Dr. Böcz Andrea alapvetően elégedett az életével (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Hogy büntető bíró lettem, abba a véletlen is besegített. Amikor a titkári kinevezést kaptam, éppen ezen a területen volt szükség a munkámra. Szerintem könnyen átlátható jogterület, járási szinten nem is a legsúlyosabb bűnügyeket tárgyaljuk. Az egyetlen sorvezető, hogy az ember másnap is tükörbe tudjon nézni. Ha ilyen ítéleteket hoz az ember, akkor sok esetben ezt még a vádlottak is respektálják. Többszörös visszaeső esetében is elfordult, hogy a vádlott a végrehajtandó börtönt sem fellebbezte meg, mert elfogadta, hogy az elkövetett bűncselekményért ez jár.

– Mi a bírói hivatás legnehezebb része?

– Nehéz valakit börtönbe küldeni, ezért csak akkor kell alkalmazni, amikor más büntetésre már nincs lehetőség. A börtönben pár hónap is nagyon hosszú tud lenni.

– Mi volt a legsúlyosabb büntetés, amit kiszabott?

Nem is olyan régen volt, hogy 10 év fegyházbüntetést szabtam ki két rendbeli, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett rablás és súlyos testi sértés kísérlete miatt. Másodfokon nyolc évre enyhítették a büntetést.

– Ez a döntés miként érintette?

– Az elsőfokú bíró számára tulajdonképpen megnyugvást jelent, hogy van még egy felsőbb fórum, ami az esetleges hibát, tévedést javítani tudja, vagy éppen másként mérlegel. Az említett esetben is így fogadtam a jogerős ítéletet, hiszen a határozatom többi részét nem változtatták meg, és a nyolc év fegyház sem kevés.

– Hogyan reagált a vádlott?

– Ártatlannak vallotta magát, fellebbezett. Az eljárás végén már látszott, hogy lelkileg megtört – még mielőtt kihirdettem volna az ítéletet. Ezt már csak azért sem volt könnyű megtenni, mert egy fiatalemberről volt szó, akinek kisgyermeke van.

Szabadidejében szívesen olvas és szeret kutyát sétáltatni

Dr. Böcz Andrea Pakson született 1977-ben, azóta is ott él. A szekszárdi Garay-gimnáziumban érettségizett, Pécsett végezete a jogi egyetemet, ennek elvégzése után rögtön a paksi bíróságon kezdte szakmai pályafutását. Az elnöki megbízatás elnyeréséig a Szekszárdi Járásbíróságra szólt bírói kinevezése, Pakson kirendelt bíróként működött. Két gyermeke van, a 14 éves Zsófia és a 12 éves Tamás, mindketten Pakson tanulnak. A mostanság egyre kevesebb szabad idejében szívesen olvas, szinte mindent, ami betű. Ha ezen belül van kedvence, akkor a történelmi témájú könyvek. Kellemes kikapcsolódásnak tartja a kutyasétáltatást is.

– Milyen támpontok segítenek a döntésbe?

– A legfontosabb büntetőeljárási elv az ártatlanság vélelme. Amíg kétséget kizáró bizonyossággal meg nem állapítjuk a bűnösséget, addig mindenki ártatlan. Ha csak egy szemernyi kétség van, hogy történhetett másként is, akkor felmentő ítéletet kell hozni.

– Milyen megfontolásokból pályázta meg az elnöki posztot, ami adminisztratív jellegű munka?

– Fontos, hogy heti egy-két napon továbbra is tárgyalok, de szerettem volna kipróbálni magam. Másrészt engem itt mindenki ismer, és azt hiszem, hogy már korábban olyan munkakapcsolatot alakítottam ki a kollégákkal, amelyre lehet építeni. A rendőrséggel, ügyészséggel is jó a bíróság együttműködése.

– Hányan dolgoznak a Paksi Járásbíróságon?

– Körülbelül húszan, köztük velem együtt öt bíró.

– Ha az igazgatási területen általában szabad kezet kapna, milyen intézkedéseket tartana fontosnak meghozni?

– Véleményem szerint, ha kap is kritikákat maga a bírósági szervezet, de alapvetően jól működik, a paksi esetében ezt tudom is. Tolna megyében megfelelő körülmények közt dolgozhatnak a bírák, a munkafeltételek is adottak. Nagy változtatásokat akkor sem kezdeményeznék, ha belenyúlhatnék a rendszerbe.

– Kicsit személyesebb vizekre evezve, mit kérne magánemberként, ha három kívánsága teljesülne?

– Kicsit több szabadidőt. Bár a munkámat most még nem is érzem annyira megterhelőnek, de azért jól lenne, ha egy kicsit kevesebbet kellene vele foglalkozni. Utazni is szeretnék, ami, remélem, hamarosan belefér a terveimbe. Harmadik kívánságom nincs is, alapvetően elégedett vagyok az életemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!