Közélet

2017.05.08. 19:54

Keleti varázs, nyugati kényelem az egykori kánságok földjén

A Selyemút nyomát követte Garamvölgyi István. Ám kisvártatva a szekszárdi férfi – Üzbegisztán különleges helyszínen barangolva – az Ezeregyéjszaka világában kezdte érezni magát. Megérintette a Kelet varázsa, melyhez arrafelé már nyugati kényelem is járul. Minderről tegnap tartott előadást Szekszárdon, a Wosinsky Mór Múzeumban.

Szeri Árpád ([email protected])

Vámbéry Ármin kelet-kutató egykori leírásában az orosz cárság és Perzsia közé beszorult közép-ázsiai kistérség olyan mikrovilág, mely színeket és különlegességeket ugyan nem nélkülöz, de végzetes szegénységbe dermedt. Bokhara, Khiva, Szamarkand és Taskent manapság is magával ragadó; ráadásul a mindennapi nélkülözés rég a múlté. Gramvölgyi István szekszárdi nyugdíjas, egyúttal világutazó, bejárta a független Üzbegisztán – egykori szovjet tagköztársaság – történelmi légkört árasztó városait: olyan fejlődést nyugtázhatott, melyet több szempontból Magyarország is megirigyelhetne. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Garamvölgyi István mesélt kalandos útjáról (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

– Taskent volt első állomásunk, repülőgéppel érkeztünk az ország fővárosába – kezdte élménybeszámolóját Garamvölgyi István. – Tudni kell azt, hogy 1966-ban egy heves földrengés gyakorlatilag romba döntötte a települést. Az újjáépített város korszerű középületeket, hatalmas parkokat és széles sugárutakat kapott, mindent összegezve sokkal élhetőbb lett a volt Szovjetunió más vidékeihez képest. A szovjet éra maradványa még felfedezhető, például sokan használják jelenleg is az orosz nyelvet. Az idősebbek népviseletben járnak, a fiatalabbak európai ruhákban és egyik generáció sem veszi olyan komolyan az itt is dívó iszlám vallást, mint a szomszédos Iránban vagy Afganisztánban. Jellemző, hogy jómagam Üzbegisztánban sehol sem találkoztam a nőket tetőtől-talpig befedő öltözékkel. Fejkendő létezik, de nem általános.

Este is biztonságérzettel lehet sétálni bármelyik utcai bazárban

Manapság szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk valamit az iszlám terrorizmusról és erőszakról. A muszlim országok közül főleg Szíria szenved ettől a vallási köntösbe bújtatott, kíméletlen irtóhadjárattól; de támadások, merényletek gyakoriak Afganisztánban és Irakban is, rajtuk kívül Törökország is ott van a célkeresztben. Üzbegisztánban a világiasodás ellenére is döntő többségben vannak Allah követői, viszont itt sikerült visszaszorítani a terrorista akciókat. Garamvölgyi István elmondta, hogy kint tartózkodása idején mindvégig és mindenütt biztonságban érezte magát.

– Sok rendőr van az utcákon, ez tény. Taskentben, a metró lejáratánál ugyancsak ott állnak a rendőrök és átvizsgálják a csomagokat. Hasonló megoldást alkalmaznak a szamarkandi pályaudvaron is. Lehet, hogy ez a más viszonyokhoz képest erőteljesebb, a társadalom egészét érintő kontroll okozhat némi kényelmetlenséget és kellemetlenséget. Viszont a közbiztonság szilárd, este is nyugodtan sétálhattam bármelyik utcai bazárban. Garamvölgyi István az út következő állomásaként – ugyancsak repülőgéppel – Khivába utazott. Az egykori khivai (hivai) kánság székhelye szépen rendbe hozott műemlékekkel, mecsetekkel és medreszékkel dicsekedhet. A nyüzsgő óvárosban, csakúgy mint a világ hasonló helyein, népművészek, iparművészek kínálják portékáikat. Hasonló élményeket nyújtott Bokhara, egy valamikori másik kánság központja.

Szamarkand a XIV. századi sikeres és vérszomjas hódító, Timur Lenk döntésének köszönheti, hogy hosszú ideig állami központként működött. A jelenleg mintegy félmilliós nagyváros híven őrzi a világverő uralkodó emlékét, itt található monumentális síremléke is. Egykoron Szamarkand őrizte – ugyancsak Timur Lenk kegyéből – a világ legrégebbi Korán kötetét: a VII. századból származó szent könyv napjainkban Taskentben tekinthető meg. Viszont Szamarkandé a dicsőség az égbolt tudományos vizsgálatát illetően: Timur unokája, Ulugh bég 1429-re felépítette azt a csillagvizsgálót, mely ekkor, tudományos eredményeit tekintve messze a nyugati világ előtt járt. Taskentbe, a repülőtérre gyorsvonattal ment vissza a szekszárdi nyugdíjas. Az expressz akár 230 kilométert is megtesz óránként – ez a tény is jelez valamit annak a vidéknek a fejlettségi szintjéből. Meg az az ultramodern pályaudvar is, ami voltaképpen egy XXI. századi repülőtérre hasonlít. [caption id="" align="alignleft" width="650"] A bokharai bazár (Beküldött fotó)
[/caption] 

– Sok rendőr van az utcákon, ez tény. Taskentben, a metró lejáratánál ugyancsak ott állnak a rendőrök és átvizsgálják a csomagokat. Hasonló megoldást alkalmaznak a szamarkandi pályaudvaron is. Lehet, hogy ez a más viszonyokhoz képest erőteljesebb, a társadalom egészét érintő kontroll okozhat némi kényelmetlenséget és kellemetlenséget. Viszont a közbiztonság szilárd, este is nyugodtan sétálhattam bármelyik utcai bazárban. A bokharai bazár (Beküldött fotó) Garamvölgyi István mesélt kalandos útjáról (Fotó: Makovics Kornél) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!